Институтът за изследването на войната, базиран във Вашингтон, (ISW) потвърждава информацията на украинския генщаб, че руските военни вероятно са взели решение да се изтеглят напълно от позициите си около град Харков.

Решението най-вероятно е взето в следствие на украинските контраатаки и ограничената наличност на подкрепления.

През последните няколко дни руските части като цяло не са се опитвали да задържат позиции срещу контраатакуващите украински сили, с няколко изключения. Докладите на западни разузнавания показват, че Москва се е съсредоточила върху провеждането на организирано изтегляне и поставя като приоритет връщането на руснаците.

В същото време вчера генералният щаб на Украйна заяви, че руснаците се изтеглят от североизточния град Харков.

С втора информация за деня ISW прогнозира, че руският президент Владимир Путин вероятно възнамерява да присъедини окупираните южна и източна Украйна директно към Руската федерация през следващите месеци.

След това той вероятно ще заяви, че руската доктрина, разрешаваща използването на ядрени оръжия за защита на руската територия, се прилага и за тези новоприсъединени територии.

Подобни действия биха заплашили Украйна и нейните партньори с ядрено нападение, ако украинските контрадействия за освобождаване на окупираните от Русия територии продължат.

Възможно е Путин да вярва, че заплахата или използването на ядрени оръжия ще възстанови руското армейско възпиране, след като катастрофата, която преживява в Украйна и разрушените конвенционални способности на Русия.