Децата в завода “Азот” в Северодонецк имат повръщане, диария и треска, но украинските военни не пускат никого от цивилните оттам, заплашвайки със смърт, докато буквално се крият зад гърба на цивилните, разказват тези, които са напуснали територията на предприятието.

Едно от момичетата, Мария - с кестенява коса, обеци и пиърсинг на носа - казва, че е напуснала фабриката в събота сутринта. До нея в палатката в бежански лагер има и други хора, включително деца. Според нея в района на първия КПП, откъдето е излязла, са излезли общо около 40 души.

"Нашето убежище беше много деформирано, уцели го снаряд, там е много опасно. Там има деца. Хората се страхуват да излязат, защото украинските военни казаха, че ще разстрелват", прекъсва я майка ѝ Юлия, жена с къса черна коса и следи от сажди по лицето.

В крайна сметка, според нея, те са напуснали със семейството си на собствен риск. Освен това, отбелязва тя, украинските военни постоянно крадат храна и вода от цивилните в завода.

Децата, според нея, се разболяват в индустриалната зона: имат диария, температура 40 градуса и повръщане.

"И украинските военни не пускат децата. Казват, че ако излезеш, ще стрелят", казва отново дъщеря ѝ. Тя допълва, че дори сутринта, когато са излезли, е имало стрелба.

„Не знаех дали ще стигнем или не. Шепнех „Отче наш”, отговаря Юлия на въпроса как са успели да се измъкнат.

Дъщеря ѝ разказва как са се хранили: диетата на тези в района на завода е ориз и консерви. Самото момиче не е гладувало, но е имало хора, които изпитваха глад.

„Около хиляда“, каза Юлия в отговор на кореспондентски въпрос колко души са още в завода „Азот“.

На въпрос защо украинските бойци не пускат хора, майката и дъщерята единодушно отговарят: „Щит“. И уверяват, че бойците се крият и ще продължат да се крият зад цивилните.