В Русия са склонни към принципно нов подход в отношенията със САЩ и Европейския съюз и искат да се откажат от опитите за смекчаване на конфронтацията със Запада, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Независимо от това, както отбелязва агенцията, такъв подход крие рискове както за Москва, така и за Вашингтон и неговите съюзници.

Русия се готви за нарастване на напрежението в отношенията със Запада на фона на ескалиращата конфронтация около отравянето на блогъра Алексей Навални, кризата в Беларус и допълнителните обвинения за намеса в президентските избори в САЩ, пише Bloomberg.

Както отбелязва агенцията, на фона на обвиненията от страна на САЩ и ЕС, Кремъл реши да се откаже от опитите за смекчаване на ситуацията и от надеждата за възстановяване на отношенията със Запада. И така, възможността за прекратяване на диалога беше допусната от руския външен министър Сергей Лавров.

„Трябва просто да спрем да общуваме с тях за известно време, заяви ръководителят на ведомството за „хората, които отговарят за външната политика на Запад и не разбират необходимостта от взаимно уважителен разговор“.

Bloomberg нарича тази реторика от страна на руското правителство знак, че настроението за конфронтация със Запада набира скорост в Москва.
През септември руският външнополитически анализатор Тимофей Бордачов също се обяви за принципно нов подход в отношенията със западните страни.

Според експерта Русия никога няма да заслужи уважението на Запада и трябва да се откаже от опитите си да направи това. В същото време, както отбелязва Bloomberg, руското правителство смята това за „своеобразен манифест“.

Така, според източниците на агенцията, високопоставените руски чиновници вече не виждат причина да отстъпват пред натиска с надеждата, че САЩ и Европейският съюз най-накрая ще признаят "законните интереси на Русия като глобална сила".

Отношенията със Запада се разглеждат в Москва като „нова студена война“. В същото време Кремъл смята, че става дума за идеологическа конфронтация, където Русия защитава консервативните ценности срещу преобладаващо либералните западни.

Въпреки това, както отбелязва Bloomberg, подобен подход е свързан с определени рискове за Русия. По-специално, говорим за опасения относно нарастващата зависимост на страната от Китай и разногласията с Турция по въпроси, свързани с това, което Кремъл счита за сфера на своето влияние.

В същото време агенцията посочва, че рискът за Вашингтон и неговите съюзници е, че Москва може да спре да се оглежда за реакцията на Запада на своите действия.