Чуждестранните членове на терористичната групировка „Ислямска държава” са започнали да не се подчиняват и да демонстрират нежелание да участват във военните действия, пипе в. Washington Post, позовавайки се на документи за „проблемни бойци”, попаднали на разположение на иракски военни.
Документите, открити след превземането на база на ИД в района на Мосул, свидетелстват за неподчинение на редица чуждестранни бойци на групировката. Като цяло документите съобщават за 14 подобни случая.
 

Например, белгиец е представил медицинско заключение, че има болки в гърба и по тази причина той не може да участва във военните действия. Французин пък заяви, че иска да напусне Ирак, за да се взриви на територията на Франция. Други терористи са поискали да бъдат прехвърлени в Сирия. Други просто се отказали да участват във военните действия.
 
„Той не иска да се сражава, иска да се върне във Франция. Твърди, че това е неговата воля – мъченическа операция във Франция. Казва, че е болен, но няма медицинско”, се казва в бележки на 24-годишен французин с алжирски корени.
 
Изданието съобщава, позовавайки се на данни на Международния център за борба с тероризма в Хага, че над 4000 чуждестранни наемници са напуснали европейските страни и са заминали за Ирак и Сирия, а около една трета от тях са се върнали.
 
При това на около 14% от тях смъртността е потвърдена, местоположението на другите е неизвестно.


По думите на анализатор, специализиращ в изследването на въоръжените групировки, мнозина чуждестранни наемници са разбрали, че членството им в ИД не е това, което те са очаквали, защото те са си мислили, че ще изживеят куп приключения.
 
На свой ред подполковник Муханад ал Тамими (Muhanad al-Tamimi), чийто отряд е открил документите, тези чуждестранни наемници са най-яростните, с които той някога се е сражавал.
 
По думите му, когато въпросните откажат да се сражават – това свидетелства за осъзнаването на факта, че тази организация не е онзи ислям, за когото те са тръгнали да се сражават.  

Превод и редакция: БЛИЦ