На Украйна може да отнеме няколко години, за да победи Русия във войната, дори и с увеличена помощ от партньорите.

Това е заявил пенсионираният британски генерал, бивш ръководител на Обединеното командване на британските въоръжени сили Ричард Барънс, информира Defence Express.

Според него реалният размер на помощта за украинската армия трябва да бъде около 75 милиарда евро годишно в период от 2-3 години, което ще им позволи да победят.

Както отбелязва изданието, през първата година от войната,  Украйна, според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е получила 65 милиарда военна помощ от съюзниците.

Що се отнася до военната помощ през 2023 г., окончателният размер не е известен, но едва ли ще се говори за големи числа. В същото време продължаването й поне с подобни темпове буди значителна загриженост.

В същото време Барънс отбелязва, че в условия, когато запасите за помощ вече не са останали, промишлеността трябва да бъде мобилизирана.

"Нищо не е останало на техния "рафт", нищо не е останало на нашите "рафтове". Раздадохме всичко, което съхранявахме. Единственият начин да се победи е да се мобилизира промилеността и нашата воля. И не ми казвайте, че това е невъзможно, защото представлявате икономика от 15 трилиона евро годишно“, казва той.

Той добавя още, че не става дума за наличието на тези ресурси, а за избор и компетентност. Освен това решението е „сделката на века“, защото има възможно да се победи Руската федерация само харчейки пари, а не „своите деца“.

Според него въпросът за въоръжената конфронтация между европейския сегмент на НАТО и Руската федерация е единственото развитие на събитията, ако Путин остане дори с част от завзетата територия на Украйна.

"Европейската отбрана е около 1 трилион евро годишно. Около 850 милиарда от това е приносът на САЩ... Но трябва да разберем, че Съединените щати вече не искат да "носят" НАТО по начина, по който са го правили през целия живот на Алианса “, отбелязва Барънс.

Тоест всъщност, както отбелязва Defense Express, реалният принос на европейския сегмент на НАТО за собствената му отбрана е едва 15% от общата нужда.

"И не напразно бяха обявени тези цифри. Защото единственото условие да не получавате разходи за отбрана в размер на 1 трилион евро годишно или поне нива от 500 милиарда евро годишно - това са точно тези 75 милиарда евро на година в продължение на 2-3 години за Украйна, което ще помогне да се неутрализира заплахата от Руската федерация за цяла Европа“, пише изданието.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук