Ръководството на Украйна направи „отчайващо малко” , за да изпълни обещанията си за борба с корупцията и за провеждане на европейски реформи, се казва в доклад на брюкселския Център за европейски политически изследвания (CEPS), цитиран от БГНЕС.
Изследователите се опасяват, че това може да доведе до повторение на молдовския сценарий. В тази връзка те препоръчват на ръководството на ЕС да е готово за спиране на финансирането на Киев, ако той не започне реални практически реформи. 

„Днес, три години след „евромайдана”, ръководството на Украйна е направило „отчайващо малко, за да изпълни обещанията си в областта на борбата с корупцията, реформирането на съдебната система, системата на финансиране на политическите партии и децентрализацията на държавните институции. Митническата система още не е реформирана, правото на собственост не е гарантирано, държавната промишленост не е приватизирана. Ключовите реформи за борба с корупцията срещат постоянна съпротива, забавят се, манипулират се или остават само на хартия”, пише в доклада. 

Коментирайки твърденията на украински лидери за вече проведени реформи, аналитиците отбелязват, че през последните 10 години (т.е. и по време на управлението на президента Виктор Янукович) „Украйна рядко е имала някакви проблеми, съгласявайки се да институционализира европейските норми и изисквания, но всички украински правителства са подхождали избирателно към реализацията им”. 

Аналитиците изтъкват, че украинските държавни институции не могат да се конкурират с реалната власт на олигарсите. „Защитата на личните интереси надделява над необходимостта от укрепване на украинската държава и повишаване на доверието към нея от страна на гражданите”, пише в документа. 

„Напредъкът на реформите на хартия не трябва да се възнаграждава”, изтъкват авторите на доклада и допълват: „ЕС трябва да направи всички възможно, за да предотврати повторението в Украйна на тъжната сага, разиграла се в Молдова. Макар че бившето ръководство на Молдова получи широка политическа и икономическа подкрепа от ЕС, то не можа да се справи с корупцията и подкопа доверието не само към себе си, но и към Евросъюза”.