На 9 февруари Украйна подала поредната жалба в Световната търговска организация (СТО) против Русия и поискала преразглеждане на забранения транзит, съобщи rusvesna.su. Основно се визират дестинации до Казахстан и Киргизстан.
Москва предприе тази стъпка от 1 януари 2016 г., след като влезе в сила режимът на зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС. Тази търговия никак не е активна, а загубата на руския пазар се оказа неприятно последствие за украинските производители.
 

Преди украинските стоки, с изключение на захарта, можеха да се внасят свободно в РФ изобщо без мита. След това обаче на руския пазар можеха да попадат и европейски стоки като реекспорт от Украйна.
 
От 1 юли 2016 г. Владимир Путин забрани транзита на украински стоки за Казахстан и Киргизстан, защото по пътя те „изтичаха” и за руския пазар.
 
Сега транзитът през територията на РФ е възможен, но само при внос чрез Беларус и при условия за пломбиране на средствата с възможност за космическо проследяване чрез ГЛОНАСС. Това не устройва Киев, защото транзитът ще се окаже под строг контрол.
 
Превод и редакция: БЛИЦ