Мобилизацията ще струва на бюджета на Руската федерация поне 1,3 трилиона рубли годишно. Това съобщи ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак в Telegram.

По думите му в същото време дефицитът в Руската федерация расте, а приходите в бюджета падат заради санкциите.

"Мобилизацията ще струва на руския бюджет най-малко 1,3 трилиона рубли годишно. Дефицитът расте, приходите падат поради санкциите. Лудостта винаги е много скъпа и има пагубни последици за лудите", написа шефът на кабинета на Зеленски.

Той обаче не изнесе никакви данни колко струват на Украйна петте досегашни вълни на масовата мобилизация в Украйна, за да се направи сравнение, както и последствията за икономиката на сраната.

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви началото на частична мобилизация в страната. Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че ще изпрати на войната в Украйна преди всичко граждани с боен опит. Според Шойгу те планират да извикат до 300 000 души.

Във версията на указа, публикувана на сайта на Кремъл, точка 7 просто е пропусната. А на сайта за официално публикуване на наредби е посочено, че този артикул е "за служебно ползване".

Въпреки това, според съобщения в медиите, класифицираната 7-а точка от указа на Владимир Путин за мобилизацията позволява да бъдат призовани един милион души.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков вече отговори на тези публикации и нарече информацията „лъжа“, посочва "Униан".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук