Американската космическа администрация на НАСА представи най-новия марсоход, способен да изясни дали е съществувал някога живот на Червената планета, съобщава CNN.

Според телевизионния канал, марсоходът трябва да се превърне в най-високотехнологичното устройство в Слънчевата система, задачите на което ще включват дори производството на кислород от атмосферата на Марс. Съобщава се, че пускането на марсохода е планирано за лятото на следващата година.

Учени от американското космическо управление на НАСА се надяват, че най-новият марсоход, предназначен за работа на Марс, ще помогне да се определи дали е съществувал някога живот на Червената планета, пише "Поглед инфо".

В петък бе пуснат космически апарат без име. NASA планира да го изстреля през следващото лято. Пол Веркамен ще разкаже за това по-подробно.

ПОЛ ВЕРКАМЕН, кореспондент на CNN: В момента съм в стерилния цех на Лабораторията за реактивно движение, а зад гърба ми е онова, за което се смята, че е най-високотехнологичният апарат в Слънчевата система – марсоходът на мисията «Марс—2020».

Сред новите функции на устройството е навигация въз основа на терена. Виждате ли този червен триъгълник? Вътре има камера, която ще прави снимки на Марс, когато марсоходът се спусне с парашут в кратера.

Важното е, че тази камера ще може да корелира изображения, направени от орбита, така че марсоходът да може да направи по-смело кацане - например да кацне в кратер.

Преди това космическите кораби винаги са разчитали на най-безопасното кацане на плоска повърхност. Това също ще помогне да се избегнат инциденти, като откриване на скали или други изненади, които биха могли да застрашат кацането на всякакви апарати.

Освен това, ако погледнете това устройство, над което са работили триста учени, едва ли можете да го видите от тук, но тази кутия, наречена MOXIE *, е много важна.

Работата е там, че MOXIE ще се опита да произвежда кислород от атмосферата на Марс. И в бъдеще, ако планираме да изпратим мъже и жени на Марс, ще ни е необходима възможността да превърнем атмосферата на тази планета в кислород, подходящ за дишане. Те не могат да донесат целия необходим кислород със себе си.

Тогава MOXIE ще влезе в работа и, както вече беше казано, ще произвежда от атмосферата кислород, подходящ за дишане.

И така, кога ще се състои изстрелването на марсохода на мисията „Марс-2020“? Към днешна дата стартът е планиран за юли - август 2020 г.

През този период отново ще се приближим до Марс, включително тук, на земята. Днес устройството се нарича марсоход на мисията «Марс — 2020», но сред студентите има конкурс за новото име на това устройство и скоро ще го разберем. С репортаж от Пасадена с вас беше Пол Веркамен. Да се върнем в студиото.

* Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE) - експериментален инструмент, който ще произвежда кислород от атмосферата на Марс (бел. ИноТВ).