Американските войски и военна техника в Близкия изток са в повишена готовност поради евентуална атака от ирански безпилотни самолети. Това съобщават от CNN, цитирайки източници от САЩ.

Според канала американското разузнаване през последните дни наблюдава придвижване на иранска бойна техника, включително дронове и балистични ракети. Източници на CNN предполагат, че по този начин Техеран се опитва да защити оръжията си от евентуален удар на САЩ или да се подготви за собствената си атака. 

„Има признаци за това, че трябва да проследяваме заплахите“, отбелязва един от събеседниците на канала.
По-рано на 7 януари помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Робърт О'Брайън посочи причината за убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани.

„Сюлеймани и онези, с които той заговорничеше, се готвеха да убият американски дипломати и военни“, обясни той, като отбелязва, че американският лидер Доналд Тръмп винаги е защитавал американските граждани.

На 5 януари бе съобщено, че САЩ започват да разполагат допълнителни войски в Близкия изток. Общо около 4,2 хиляди парашутисти бяха изпратени в Кувейт на фона на нарастващото напрежение.

Ръководителят на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус Касем Сюлеймани беше убит на 3 януари по време на американско ракетно нападение на летището в Багдад. Заповедта за това беше дадена лично от американския президент Доналд Тръмп.

Превод БЛИЦ