Смъртоносният коронавирус се разпространявал в САЩ още през декември, месец по-рано отколкото се смяташе досега от американските центрове за контрол и превенция на болестите. До този извод стига изследване на учени от калифорнийския университет UCLA, съобщава CNN.

Проучването, публикувано в Journal of Medical Internet Research, се базира на статистически данни, показващи сериозен скок в болничните посещения на пациенти с респираторни заболявания през седмицата след 22 декември.

Досега се смяташе, че през януари 2020 г. е регистриран първият американец с коронавирус – пациент, завърнал се от огнището на епидемията в Ухан.

Д-р Джоан Елмор и колегите й от UCLA са прегледали около 10 милиона медицински файла на университета, включително от три болници 180 клиники. Тя започнала да ги изследва след получени през март имейли от разтревожени пациенти, които питали дали януарската им кашлица не е всъщност симптом на Covid-19.

“Открих нарастване с 50% на броя на пациентите, които се оплакват от кашлица“, сподели д-р Елмор. „Това покачване дойде от над 1000 пациенти над средното ниво, което обичайно регистрираме“.

Скокът започва от последната седмица на декември 2019 г. Лекарката допуска, че някои от тези случаи може да са свързани със сезонния грип или други причини. „Но да видиш подобно процентно увеличение не е нещо обичайно“, добави тя.

Проф. Кристиан Андерсен, имунолог и микробиолог, не е съгласен с теорията за декемврийското проникване на вируса в САЩ. „Знаем, че пандемията от SARS-CoV-2” започна в Китай в края на ноември и в началото на декември 2019 г.

От същите генетични данни знаем, че разпространението му в САЩ не е започнало по-рано от февруари“, реагира той в имейл по повод изследването на колегите му от UCLA. Според него оплакванията в американските болници от края на декември най-вероятно се дължат на грипа и други респираторни заболявания.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ