Ден преди това руският президент призова за повишаване на боеспособността на въоръжените сили на страната и екипиране на ВМС с нови хиперзвукови ракети „Циркон“ в близко бъдеще, пише Daily Express.


Изданието е обезпокоено, че изявлението на Владимир Путин е направено на фона на противоречията, разделили Северноатлантическия алианс.

Владимир Путин " излиза на бойния път ". Руският президент се стреми да засили военната мощ на страната и да направи новите хиперзвукови ракети „ още по-смъртоносни “, казва Daily Express.

„ В следващите години е необходимо активно да се увеличат бойните възможности на флота. Това до голяма степен зависи от план-приема за борба с фрегатите и подводници на ВМС, модифицирани чрез използване на свръхзвукови ракети "Циркон "  -  каза Путин, пише "Поглед инфо".

Държавният глава обяви това на среща в Министерството на отбраната. Той също така призова за по-тясно сътрудничество между промишлеността, военните и правителството за развитието на руския флот и оръжия, отбелязва британското издание.

В руските медии се появи непотвърдена информация, че тестовете на Циркон трябва да преминат в Бяло море преди края на тази година. Тази новина е "смущаващ обрат " в настоящата ситуация, особено на фона на продължаващите руски военни учения и маневри, смята Daily Express.

Въпреки че способностите на Циркон остават обект за дискусии сред експертите, по-рано тази година Путин разкри някои „ плашещи подробности “ относно възможностите на тези оръжия. Той каза, че скоростта на ракета, способна да удря сухопътни и морски цели, е 9 Маха, а радиусът й на действие е хиляда км. 

В същото време, според изданието, руският президент изпрати на САЩ „ сигнал за открито неподчинение “. „ Американските колеги вече се опитват да постигнат абсолютно военно превъзходство с помощта на глобална противоракетна отбрана. Необходимо е да се изоставят такива илюзии. Отговорът от наша страна винаги ще бъде ефективен и ефикасен “, увери той.

Москва обръща специално внимание на разработването на оръжия в " лошото време за НАТО ". В момента членовете на военния блок все още не могат да се споразумеят как да се справят с руската заплаха, отбелязва изданието.

На неотдавнашна съвместна конференция с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг френският президент Еманюел Макрон каза: „ Русия ли ни е враг днес? Или е  Китай Целта на НАТО  е да  ги определи  като  свои  противници лиАз  така  не  мисля ."

Някои решения на френския лидер, очевидно, „ играят в ръцете на Путин“ . По-специално той предложи да се блокира влизането в ЕС на Северна Македония и Албания, което предизвика недоволство в рамките на блока.  

Инициативата на Макрон беше против Доналд Туск, доскоро председател на Европейския съвет в пенсия. Той нарече решението на френския президент „ грешка “, която, предвид „ несигурността на балканските държави от руско влияние “, ще помогне на Путин, който е против разширяването на ЕС.

„ В очакване на срещата на върха на НАТО, насрочена за тази седмица, противоречивите настроения царят в съюза. И, изглежда, Путин може да почувства отварящата се възможност да постигне военните си цели “, заключава Daily Express.