Почти всички страни в средиземноморския регион могат да разчитат на дела на енергийните ресурси на Средиземноморието, но само не и Турция, пише Die Welt, цитиран от Pogled.info. Въпреки това Анкара няма да остане с празни ръце и в крайна сметка е готова да вземе оръжие.

Според изданието Турция осъществява натиск на три фронта: провежда проучване на енергийни ресурси край бреговете на Кипър, заплашва да предотврати изграждането на газопровод с военни средства и извършва едностранно преразпределение на морските граници.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар наскоро заяви, че е "математически уверен", че Гърция не иска война с Турция, пише Die Welt. Според изданието на пръв поглед тези думи може да звучат успокояващо, но истинската картина изглежда различно.

Да, Гърция със сигурност не иска война, смята Ди Велт, но Турция е повече от готова да вземе оръжие в краен случай. Освен това тя продължава да се придържа към стратегията си от 2005 г. да използва корабите си във води, които Гърция счита за свои.

Интересите и на двете страни са насочени към газовите находища в източната част на Средиземно море, пише Die Welt. Те са разположени край бреговете на Израел, Египет и Кипър. Освен това се предполага, че в Егейско море и на юг от Крит има и големи находища: три големи концерни за нефт и газ - French Total, American ExxonMobil и гръцката ELPE закупуват лицензи за проучване на местни залежи от нефт и газ.

Според изданието почти всички страни в региона могат да разчитат на дял от производството на енергия, но не и Турция. Все още не са открити находища от бреговете му, но Анкара няма да остане с празни ръце. Вместо това тя възнамерява да упражнява натиск на три фронта наведнъж.
Първо, като говори от името на непризнатия Северен Кипър, Турция провежда проучване на газ край бреговете на Кипър.

Второ, Анкара заплашва военно да предотврати изграждането на газопровод в Средиземно море.

Трето, Турция едностранно преразпределя морските граници: пример е споразумението на Анкара с либийското правителство за национално съгласие, което засяга южната част на кипърското крайбрежие и позволява на Турция да действа в либийски води.

Анкара обяви, че от септември ще започне проучване на нефт и газ в Егейско море и на юг от Крит, пише Die Welt. Гърция вече отговори, като заяви, че в крайни случаи е готова да предотврати това с военни средства. Как обаче Гърция възнамерява да се защити?

Според изданието в Атина са разработени три сценария: ако Турция изпрати своите разузнавателни и военни кораби в Егейско море през септември, но не започне разузнаване на ресурси, тогава Гърция ще постави наблизо подобен брой кораби, които няма да атакуват. Ако Турция започне сеизмични проучвания, тогава Гърция ще се опита да ги предотврати с помощта на електрически шум. И ако Турция изпрати сондажна платформа в региона, предупредителни изстрели не се изключват.

Освен това Гърция възнамерява да разгърне дипломатическа игра, създавайки ситуация на „всички срещу Турция“, отбелязва изданието. Гръцкото правителство вече има тесни връзки в средиземноморските енергийни ресурси с Израел, Египет, Кипър и Италия.

Що се отнася до ЕС, активната намеса на Брюксел ще създаде допълнителен натиск, според Die Welt. Досега ЕС, както и САЩ, са на страната на Гърция и отправят предупреждения към Турция. В същото време самият ЕС е под натиск поради миграционната криза, тъй като Анкара може да заплашва да отвори границата по всяко време и да предизвика неконтролиран поток от бежанци към Европа.