Известният британски готвач Джейми Оливър поиска от премиера Борис Джонсън правителството му да поправи грешка в стратегията за борба със затлъстяването, заплашвайки, че ако не го направи, ще призове хората да се съберат пред резиденцията на министър-председателя на Даунинг Стрийт с купички десерт "Итън мес".

Кабинетът на Джонсън реши да отложи забраната за продажба на нездравословна храна "две в едно”. Това решение е критикувано от активисти, включително от Оливър, който го нарече "пропусната възможност, подкопаваща усилията на Обединеното кралство да се справи със затлъстяването".

В пост в Инстаграм Джейми Оливър написа, че британският премиер има 36 часа, за да поправи грешката си.

Той призова в противен случай хората да се съберат пред Даунинг стрийт в петък в 12.30 ч. (14.30 ч. българско време) с купички десерт “Итън мес” - "измислен на онова привилегировано място, където Борис Джонсън е ходил на училище", визирайки елитния колеж Итън.

"Бих искал да ви дам възможност да осъзнаете, че сте направили грешка, за да коригирате собствения си закон, който вашето правителство въвежда", обърна се известният британски готвач към премиера.

Той добави, че демонстрацията има за цел да насърчи правителството да постъпи правилно, защото едногодишното отлагане на забраната за реклама на нездравословна храна по телевизията е от ключово значение за защитата на децата.

Британският кабинет реши да отложи с 12 месеца налагането на забрана в Англия за закупуване на "едно и получаване на едно безплатно" за продажба на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, за да се оцени въздействието на мярката върху бюджета на хората при настоящата криза и нарастващите цени.

 

Източник: БТА