Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, който бе преизбран начело на правителство на малцинството след изборите на 21 октомври, представи вчера новия си кабинет, съобщи Франс прес.

Най-голямата промяна е новата роля на досегашната министърка на външните работи Кристия Фрийланд, която предоговори успешно споразумението за свободна търговия със САЩ и Мексико. Тя ще бъде вицепремиер и министър по междуправителствените въпроси.

Петдесет и една годишната Фрийланд заема този ключов пост в момент, когато правителството на Трюдо е изправено пред бунт срещу данъка върху въглеродните емисии в две западни провинции, управлявани от консерватори, а борещата се за независимост на Квебек формация Квебекски блок се завърна в парламента.

На мястото на Фрийланд начело на канадската дипломация ще застане Франсоа-Филип Шампан. Това е повишение за квебекския политик, чиито предишни постове бяха министър на инфраструктурата и министър на външната търговия.

Друга важна промяна в кабинета е, че министърката на околната среда и климатичните промени Катрин Маккена е заменена от Джонатан Уилкинсън. Той отговаряше досега за рибното стопанство, океаните и охраната на канадското крайбрежие.

В новото правителство има 36 министри, с двама повече от предходното. Мъжете и жените са равен брой.