Доналд Тръмп е оставил “много великодушно” и “любезно” послание за своя наследник в Белия дом. Това съобщава Би Би Си.

Президентът Джо Байдън разкри, че при пристигането си в Белия дом е намерил писмо от своя предшественик, нещо, което се е превърнало в обичай при предаването на властта в САЩ, вероятно единствената традиция, която Доналд Тръмп не е нарушил, уточнява БГНЕС.

Байдън не сподели съдържанието на съобщението, но не изключи това в бъдеще: “Тъй като това е лично, няма да говоря за посланието, докато не говоря с него. Но той е великодушен”, каза президентът пред репортери.

В първата си пресконференция говорителят на президента Джен Псаки повтори, че писмото е „великодушно и мило“ и че ще бъде разкрито само, ако Байдън и Тръмп го преценят така.

Оставянето на съобщение в президентския кабинет е една от няколкото традиции при предаването на президентството на САЩ.

И може би единствената, която не наруши Тръмп, който никога не призна победата на демократа на изборите и не присъства на встъпването в длъжност на неговия наследник, нещо, което не се е случвало от 1869 г. насам.

При встъпването си в длъжност Тръмп намери съобщение от Барак Обама: „Поздравления за изключителна кариера“.

“Милиони хора възложиха надеждите си на вас. Всички ние, независимо от партията, трябва да очакваме по-голям просперитет и сигурност по време на вашия мандат”, пише той в писмото, в което споделя и размисли за своето правителство.

Тръмп напусна Вашингтон рано сутринта в сряда. Той и съпругата му се преместиха в резиденцията си Мар а Лаго във Флорида с последното си пътуване на борда на президентския самолет „Ер Форс Уан“.

Но по-рано бившият президент каза на последователите си: “Ще се върнем по някакъв начин. Ще се видим скоро.”

“Пожелавам на новото правителство късмет и успех. Те имат чудесната основата да направят нещо грандиозно”, каза той. “За мен беше чест и привилегия да бъда ваш президент. Винаги ще се боря за вас. Ще гледам, ще слушам.”

Въпреки че вече е напуснал поста си, Тръмп все още е изправен пред втори импийчмънт в Сената и заплахата от няколко съдебни разследвания виси над главата му.