Специалист, който умее да чете по устните, разкри пред радиостанция Antenne Bayern какво е шепнела Ангела Меркел по време на третия си „електрически пристъп”. Джудит Хартър е уверена, че по време на срещата си с премиера на Финландия Анти Рине в Берлин германският канцлер е повтаряла като мантра фразата „Мога да го направя" (Ich schaffe das).

Припомняме, че в рамките на един месец Меркел се разтрепери цели три пъти при свои публични прояви. За първи път медиите я забелязаха да се тресе като ударена от ток на 18 юни, когато посрещна президента на Украйна Володимир Зеленски. Тогава тя обясни странните си конвулсии с обезводняване.

Няколко дни по-късно Меркел отново стана жертва на пристъп. Неконтролируемото силно треперене я връхлетя при срещата й с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Третия й пристъп бе на 10 юли. В хода на пресконференция тя успокои, че се чувства добре и няма никакви поводи за притеснения. А днес на брифинга с министър-председателя на Дания Мете Фредериксен подчерта, че осъзнава отговорността на длъжността си и внимателно следи за здравословното си състояние.

По време на срещата Меркел наруши протокола и изслуша химна седнала на стол.
 

 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ