Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разпространи в личния си акаунт в Twitter едно видео, посветено на мерките срещу разпространението на новия коронавирус в Турция, съобщава БТА.

Във видеото Ердоган заявява, че в момента Турция води безпощадна борба срещу разпространението на COVID-19, и отправя следното послание към турските граждани:

"Скъпи братя, както знаете нашата страна води безпощадна борба срещу коронавируса, който е обхванал целия свят. Този вирус поразява най-вече старите хора и тези, които са с хронични заболявания. Причинява най-много смъртни случаи именно у хората от тези две групи.

Умолявам ви никога да не забравяте това и да внимавате за себе си и за вашите възрастни или хронично болни близки. Призовавам хората от трета възраст да спазват хигиенните правила, да ограничат колкото се може повече социалните контакти и да не излизат от вкъщи без неотложна нужда".

Ердоган подчертава, че вярващите мюсюлмани може да изпълняват обредите вкъщи, без да ходят на джамия, да не приемат гости и да прекарват всичкото си време в къщи.

Като се има предвид, че много хора в Турция няма да излязат навън и ще си останат вкъщи, защото президентът ги е призовал към това, подобно видео може да изиграе много по-голяма роля от налагането на каквито и да е мерки за опасността от коронавируса.

Междувременно Ердоган и съпругата му Емине снощи, точно в 21 часа местно време, излязоха на балкона на жилището си в Истанбул. Те се присъединиха с ръкопляскания към инициативата, с която турците в продължение на 1 минута всяка вечер в 21 часа аплодират усилията на лекарите и другите здравни работници, които се борят с новия коронавирус.