Железницата в Украйна стана истински символ на украинската съпротива. От нейната изправност до голяма степен ще зависи и изходът на войната. Русия неслучайно яростно атакува гари, подстанции и мостове, пише "Дойче Веле".

Влаковете на украинската железница Укрзалізниця все още пътуват почти редовно, независимо че през последните две седмици руските войски значително усилиха ударите по железопътната мрежа в цялата страна.

В сряда беше сериозно повреден ж.п.-мост над река Днепър, ден по-рано бяха бомбардирани гари в Западна и Южна Украйна, а още по-рано имаше подобни атаки, включително и срещу гарата в Краматорск, където загинаха най-малко 50 души. Особено гарите в провинцията, електрическите подстанции и железопътните мостове в Украйна са основна цел на руските бомбардировки.

Жизненоважна инфраструктура

За променената тактика на руснаците има ясна причина: през първите два месеца от войната железниците се превърнаха в най-важния елемент от логистичната инфраструктура на Украйна. Железопътната мрежа на страната е дълга 22 000 километра. Със своите над 230 000 служители Укрзалізниця беше един от най-големите работодатели в страната преди началото на войната.

Преди 10 години - точно за Европейското първенство по футбол през 2012 година - Украйна инвестира 700 милиона евро в модернизирането на железопътната си инфраструктура и на влаковете, така че украинските железници днес са в сравнително добро състояние.

Украйна разполага и с широка пътна мрежа, но само отделни участъци от шосетата край големите градове са многолентови. Голяма част от пътните артерии са в изключително лошо състояние и не са пригодени за превоз на тежки товари.

Затова железниците междувременно се превърнаха в истински символ на украинската съпротива: те доставят оръжия и помощни материали в източните райони на страната, с тях се евакуират и милиони украинци, бягащи от бойните действия.

В последно време железниците играят и все по-важна роля за украинския експорт. Преди началото на войната през пристанището на Одеса преминаваха повече от половината от изнасяните от Украйна стоки, но след като Русия наложи там блокада, украинският износ на жито, въглища, стомана и химически продукти се транспортира с влакови композиции към западната граница на Украйна.

Изненадващо надеждна

От началото на войната железопътната мрежа на Украйна се показва като много сигурна и надеждна. Тя е много силно разклонена и дори ако отделни участъци от нея бъдат бомбардирани, лесно се намират обиколни пътища.

„В някои случаи дори успяваме за броени часове да поправим повредени отсечки“, заяви за СиЕнЕн шефът на пътническите превози Олександър Камишин. Но от ден на ден задачата става все по-трудна: налага се да се избират нови маршрути, които заобикалят особено опасните райони, често разписанията се променят в последния момент, а промените се обявяват в социалните мрежи. На всичкото отгоре руските ракетни нападения стават все по-чести.

Основни железопътни трасета в Украйна. В червено: присъствие на руската армия

Основни железопътни трасета в Украйна. В червено: присъствие на руската армия

Още от самото начало на войната се водят ожесточени битки за овладяването на важната украинска железопътна мрежа. Руснаците се опитаха бързо да поставят под свой контрол някои от по-големите разпределителни центрове на Укрзалізниця, като например тези в Харков и Киев, но се провалиха заради яростната съпротива на украинците. В същото време части на украинската армия и беларуски железничари успяха да прекъснат връзките към Русия и Беларус. A  именно по тези линии трябваше да се осъществи прехвърлянето на големи руски войскови подразделения.

Руската армия е зависима от железопътната инфраструктура

В логистично отношение руската армия винаги е била много силно зависима от железопътната мрежа. На огромната територия на Русия има множество трудни терени - степи, вечно замръзнала почва, мочурливи райони. Затова моторизираните войскови подразделения разчитат основно на железния път - както за придвижвания, така и за снабдяване с продоволствия и гориво.

Емили Ферис, експертка за Русия от Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон, твърди в статия за специализираното списание „Foreign Policy“, че руските въоръжени сили просто не разполагат с достатъчно продоволствия и запаси от гориво, за да задържат или превземат нови украински територии, когато те са отдалечени от функционираща железопътна инфраструктура.

Разрушеният от руската армия железопътен мост край Райгородок

Разрушеният от руската армия железопътен мост край Райгородок

Сега обаче Русия преосмисли военните си цели и се концентрира върху превземането на територии в източната и южните части на Украйна. Но там, както и в Харков, руснаците не контролират напълно възлови железопътни центрове, а някои от тях са почти напълно разрушени от бойните действия, посочва Ферис. Това обаче е решаващо за напредъка на руските войски и обяснява защо те не успяват да проникнат по-надълбоко в украинската територия.

От железницата зависи дори изходът от войната?

Тъй като не успяха да поемат пълния контрол над Украйна, руските войски сега се опитват да унищожат украинската железопътна мрежа - най-вече, за да предотвратят прехвърлянето на оръжейните доставки на Запада към фронтовата линия. От това дали украинците ще успеят още дълго да поддържат в изправност железопътната си инфраструктура в немалка степен ще зависи и изходът на войната.