Вчера беше ден на изненадите за германските социалдемократи. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е кандидатът на партията за канцлерския пост, а след оставката на Курт Бек новият председател на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ става Франц Мюнтеферинг.
Кой е той? През ноември миналата година Франц Мюнтеферинг се оттегли от всички политически длъжности, които заемаше и запази само депутатския си мандат в Бундестага. Вицеканцлерът и министър на труда Мюнтеферинг обясни, че напуска по лични причини, за да се грижи за за болната си от рак съпруга. Пред шест седмици тя почина и Франц Мюнтеферинг, без съмнение заедно с външния министър Щайнмайер един от най-обичаните политици в ГСДП, се връща обратно в политиката: "Помислих си какво трябва да се направи, за да дръпнат социалдемократите отново напред. Тогава си казах: трябва да помогна", каза Мюнтеферинг само преди няколко дни в Бавария.
Той вече е заемал председателския пост в Социалдемократическата партия - за година и половина от 2004 г. до 2005 г. 68-годишният политик явно не издържа на хаотичната гледка в партията, която губи все повече привърженици и подкрепа сред избирателите. Мюнтеферинг е сред социалдемократите с най-голям опит и авторитет. Той познава на пръсти и Бундестага, където е бил от 1975 г. до 1992 г. и отново от 1998 г. досега. Мюнтеферинг организира първата успешна предизборна кампания на Герхард Шрьодер, която доведе до създаването на коалиция от социалдемократи и зелени. Той е известен като един от създателите на реформаторската програма Агенда 2010, с която Шрьодер си навлече гнева на социалдемократите от лявото крило в партията. "С тази програма ние помогнахме за намаляване на безработицата и това ни прави горди. Онзи, който премълчава този факт и го омаловажава, е в голяма грешка", заяви преди време Мюнтеферинг към критиците на реформаторската програма Агенда 2010.

Мюнтеферинг не винаги е съгласен с представителя на лявото крило в партията и довчерашен неин председател Курт Бек. В същото време Мюнтеферинг е известен с готовността си за компромиси. Той показа това в трите години като генерален секретар на партията от 1999 г. до 2002 г., в които успява да я консолидира въпреки вътрешните противоречия. И все пак през 2005 година вече като председател на партията Мюнтеферинг не успява да намери единна позиция с лявото крило и се оттегля от поста. Сега е готов да го заеме отново, при това в доста трудно за партията време, когато тя губи все повече привърженици само година преди изборите за Бундестаг и канцлер.
"Този, който иска да бъде политически водач, трябва да е в състояние и да е готов да носи знамето, да знае накъде вървят хората, но и да казва ясно накъде трябва да се върви, а не да го усуква", заяви наскоро Мюнтеферинг в типичния за него прям стил, подчертавайки онези достойнства, които той самият носи: дисциплинираност и способност да сплотява. /ДВ