В мрежата се появи първата снимка на едната от жертвите на терориста ислямист, извършил нападението във френския град Ница. В резултат на нападението две от жертвите са били с отрязани глави, пише в. "Дейли мейл".  

45-годишният Винсент Лок (Vincent Loques) е бил пазач в базиликата Нотр Дам в Ница, където 21-годишният (по някои данни 25 годишен) тунизиец на име Брахим Ауссауи извърши своето нападение около 09:00 часа сутринта.  

The male victim has been identified locally as Vincent L, a 45-year-old father-of-two who worked as sacristan of the church, and was killed inside the building
Винсент Лок (Vincent Loques)

Според информацията Ауссауи е обезглавил възрастна жена мирянка, след което е нападнал и Лок, на който му е прерязал гърлото до дъно, а след това е наръгал втора жена, преди да бъдат прострелян и задържан от полицията. 

Малко по-късно бе извършена втора атака. При нея въоръжен мъж заплаши с нож хора на улица в Авиньон, разположен на около 180 километра от Ница, докато крещи "Аллах акбар". Полицията обаче успява да го застреля смъртоносно на място. 

Междувременно охранител на френското посолство в Джеда, Саудитска Арабия, бе наръган и бяха задържани още двама мъже. Единият от тях е носил голям нож, отивайки към черква в парижкото предградие Сартрувил. Той е бил задържан, след като баща му е съобщил в полицията, че синът му може би иска да извърши терористичен акт. 

Друг нападател се е опитал да се качи на влак в Лион, в който да коли пътници с много дълъг нож. 

Нападенията бяха извършени на фона на гнева от страна на ислямския свят по адрес на френския президент, който защити показването на карикатури на пророка Мохамед. Също така терористичните актове съвпаднаха с рождения ден на пророка,. 

Те се случиха по-малко от две седмици, след като учителят Самуел Пати бе обезглавен в северната част на Париж за това, че е показал карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото.  

Макрон пристигна в Ница след атаката и произнесе реч малко след 15:00 часа, докато камбаните на храмовете във Франция звъняха в памет на убитите. 

Макрон каза, че "Франция е обект на атака... заради нашите ценности за свобода и желанието ни да не се поддаваме на терора".  "Ще го заявя много ясно още един път: няма да отстъпим и крачка назад", каза още той. 

Макрон също подкрепи църквата, казвайки: "Цялата нация ще се изправи, за да може религията да продължи да съществува свободно в нашата страна". Френският президент също призова към "единство" и "хората да не се поддават на духа на разделението". 

Той също подчерта, че мерките за сигурност ще бъдат засилени около храмовете и училищата. 

Изявлението Макрон направи след деня на терора във Франция, в който: 

- Трима души бяха заклани смъртоносно, двама от тях с отрязана глава, в храм в Ница. 
- Въоръжен с нож ислямист, крещейки "Алах Акбар", бе застрелян от полицията в Авиньон. 
- Охранител на френското консулство в Джеда бе наръган.
- Мъж бе задържан в парижко предградие близо до черква, въоръжен с нож.
- Афганистанец на двадесет и нещо години, въоръжен с нож, бе задържан в Лион, докато се опитва да се качи на влак, въоръжен с огромен нож. 

При нападението в Ница, първата жертва - жена на 70 и нещо години, е била нападната, след като е дошла рано да се помоли. Тялото ѝ е било намерено "почти обезглавено" до входа на черквата. 

След това е бил нападнат и обезглавен 45-годишният пазач Винсент Лок, баща на две деца. 

После третата жертва, жена с африкански произход на тридесет и нещо години, е била "наръгана много пъти". Тя е успяла да избяга и да се скрие в кафене отсреща, но там е починала от раните си.  

Полицията е пристигнала в 09:10 часа и е простреляла и задържала нападателя. 

Нападателят е идентифициран като Брахим А., 21-годишен пришълец от Тунис, който е пристигнал във Фрацния през Италия, след като е преминал нелегално през Средиземноморието. 

Кметът на Ница Кристиян Естроси разказа, че нападателят "постоянно е крещял Аллах е велик, дори след като му е било поставено успокоително". Това, по думите на градоначалника, "ясно показва неговите намерения". 

По думите на Естроси, жертвите са били убити "по ужасяващ начин". "Методите съвпадат, без съмнение, с онези, използвани при убийството на смелия учител близо до Париж, Самуел Пети", каза още той. 

Превод и редакция: БЛИЦ