Напрежението във Франция ескалира. Полицията застреля мъж, който крещи "Аллах Акбар" в град Авиньон, предава Мирър. 

Това стана часове след атентата в Ница, при който мъж с нож уби трима души в църква, отново крещейки "Аллах акбар". Сред жертвите има свещеник, а една от загиналите жени е обезглавена.

Местната полиция в Авиньон потвърди, че е открила стрелбата в 11,15 ч. местно време, тъй като мъжът е заплашвал минувачите с нож. Няма съобщения за други жертви.

Първоначално полицаите са използвали несмъртоносни боеприпаси, за да спрат нападателя, но са били принудени да открият огън с бойни патрони, след като той е атакувал униформените.

Не е ясно дали инцидентите в Авиньон и Ница са свързани.

Смята се, че мъжът е от турски произход.

Инцидентът е станал в Монфавет, квартал на няколко километра от центъра на града.

Същевременно мъж бе арестуван в Джеда, Саудитска Арабия, след като намушка охраната на френското консулство. 

Според „Скай Нюз Арабия“, охранителят е ранен с остър предмет. Той е хоспитализиран и животът му не е в опасност, съобщи френското посолство. Заподозреният нападател е задържан от полицията.

Атаките са на фона на недоволството в мюсюлманския свят след коментари на президента на Франция Еманюел Макрон в защита свободата на словото и конкретно публикуването на карикатури с пророка Мохамед. Редици мюсюлмански държави бойкотират френските стоки.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.


Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си. 

В Катар пък махнаха френски стоки от някои магазини вследствие на религиозния скандал.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!