Украинските въоръжени сили създават необходимите тактически условия на бойното поле за постигане на по-нататъшен напредък в контранастъплението и унищожаване на отбранителните линии на противника.

Това каза в интервю за НВ бившият началник на Централното командване на САЩ през 2008-2010 г. и бивш директор на ЦРУ (2011-2012 г.) генерал Дейвид Петреъс, коментирайки тактиката на украинските сили за отбрана в настоящия момент. етап от войната. Той „много подкрепя подхода, който украинската армия предприема днес“, пише УНИАН.

„Дръжте руснаците на ръба, разтегнати колкото е възможно повече по цялата фронтова линия, унищожете тяхната логистика, точки за доставка на боеприпаси, складове за гориво, други доставки, техните щабове, места за събиране на резервни сили, дори военновъздушни бази и военноморски бази до Крим , както и комуникационни линии. Възможно е. Не можете напълно да дезактивирате моста, но можете да го направите непроходим от Крим до Южна Украйна или по крайбрежието. Вашите войници правят това“, отбеляза Петреъс.

Според генерала всичко това позволява да се проправи път през минни полета и отбранителни линии.

„Но ние всички разбираме какъв е пътят: буквално хващаш следващия клон на дървото, след това следващата къща, след това следващата къща след това. Това е много, много трудна битка. Но мисля, че в един момент, отново, руснаците може да започнат да се пропукват и тогава украинците наистина ще ударят. Така че става въпрос за създаване на условия, постигане на напредък и след това да видим в кой момент тези руски линии започват да се срутват", обясни той.

Петреъс смята за „фундаментално постижение“, че украинските въоръжени сили успяха да преминат първата линия на руската отбрана на юг.

„Сега ще видим дали могат да разширят пробива, което изглежда правят, като същевременно очевидно защитават фланговете. Също така имайте предвид, че западните оръжейни системи все още влизат в страната. Отново, нашите (американски) танкове не са все още влязоха във въоръжените сили на Украйна и продължават да пристигат допълнителни системи.Затова смятам, че това, което украинците направиха, е много впечатляващо“, подчерта генералът.

Както съобщиха от Генералния щаб, Силите за отбрана на Украйна продължават провеждането на настъпателна операция в мелитополското направление. Има успехи на фронта южно от Работиной и южно от Бахмут.

Общите бойни загуби на противника към сутринта на 8 септември са около 267 540 души.

Според анализаторите на ISW контранастъплението на ВСУ „може да доведе до оперативен успех през 2023 г., но последвалата серия от руски отбранителни позиции все още създава сериозни проблеми за украинските сили и в някои райони може да бъде здраво задържана“.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук