Руснаците искат да имат време до Нова година да извършат още 1-2 мащабни ракетни удара по територията на Украйна.

Тази прогноза направи ръководителят на Центъра за военноправни изследвания Александър Мусиенко, като отбеляза, че Руската федерация иска да убеди Украйна да направи компромис и да замрази линията на военните действия, пише УНИАН.

Мусиенко смята, че ракетните удари са единственият коз на руснаците и докато разполагат с ракети, те ще го използват максимално.

Както отбеляза експертът, Русия иска да нанесе колкото се може повече щети на Украйна, унищожавайки гражданска инфраструктура, енергийни съоръжения, а след това да заяви: „Готови сме да спрем, но нека преговаряме“.

От 10 октомври Русия обстрелва с ракети енергийни обекти на Украйна. През това време тя извърши седем мащабни нападения.

Последната атака на руските войски е извършена на 23 ноември.

Според военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Русия е изстреляла около 70 крилати ракети Х-101/ Х-555, Калибър на територията на Украйна, 51 от които са свалили украинските сили за отбрана.

Украинското разузнаване не потвърждава информацията, че руснаците масово транспортират боеприпаси с отровни вещества. Това каза в коментар за Укринформ заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Громов.

Разведка не подтверждает подготовку Россией химической атаки против Украины – Генштаб - Фото

"Определено те имат химически оръжия, имат единици за РХБ защита на територията на Украйна, които могат да използват химически оръжия. Но в момента разузнаването не потвърждава, че руснаците масово транспортират боеприпаси с токсични вещества", каза той.

Въпреки това Громов отбеляза, че може да има целенасочено използване на химически оръжия, например дразнещи оръжия, които засягат органите на зрението и дишането.

"Те се опитваха да правят такива опити. Нашите военнослужещи имат във всяко поделение, всеки военнослужещ има средства за защита на дихателните пътища и защита на кожата", каза представителят на Генералния щаб.

По-рано Politico, позовавайки се на шест източника, писа, че служители в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се опасяват, че Русия може да използва химически оръжия в Украйна, ако нейните войски продължат да търпят поражение.

На 24 февруари украинските сухопътни сили бяха посрещнати в относително боеготовно състояние. Преди началото на специалната военна операция въоръжените сили на Украйна разполагаха с почти две хиляди танка. Тази цифра включва както бойни танкове T-64B / BV, T-80 и T-72B, така и превозни средства, които са били в бази за съхранение. Към края на септември общите загуби на танкове и бронирани машини достигнаха 5153 единици. Като се има предвид, че колесните и верижните бронетранспортьори са най-разпространеният тип превозни средства в сухопътните сили на Украйна, може да се предположи, че унищожаването на танкове се извършва на бойните полета в съотношение: едно тежко превозно средство за пет регистрирани унищожавания на превозни средства, пишат чуждестранните медии.

<p>Обложка  ТАСС / Терещенко Михаил</p>

Според чуждестранни експерти "липса на желязо" - модерни бойни танкове - принудила спонсорите на Украйна да преразгледат стратегията си за подкрепа почти моментално. След изпращането на всички запаси от съветски танкове за въоръжените сили на Украйна започнали да се доставят леки бронирани машини: британски Husky TSV, френски VAB, финландски Sisu и американски MaxxPro. С тяхна помощ украинските военни се опитали да създадат мобилни огневи групи - малък отряд за пробив на леки бронетранспортьори, към който след "пробиване" на фронта трябва да се приближат танкове.

Танк Т-72. Фото  ТАСС / ZUMA

Трябва да се разбере, че бронираните формирования на въоръжените сили на Украйна са били използвани най-активно само до лятото на 2022 г. След като предимството в полза на руските танкови сили стана очевидно, въоръжените сили на Украйна престанаха да атакуват руските войски в челото и преминаха към тактиката на икономично използване на бронирани машини. В началото тази тактика дава резултат. Значителна част от така наречената „офанзива“ от украинска страна беше извършена изключително на леки колесни превозни средства - бронираните превозни средства Husky TSV, Mastiff, MaxxPro, VAB и Sisu бяха в изобилие в украинските войски. Но Въоръжените сили на Украйна завършват ноември с дефицит и в това направление. Трябва да се отбележи, че украинската страна вече не използва танкове Т-80УД за поддръжка на леки ударни групи - повечето от тези превозни средства бяха унищожени през първите три месеца на специалната операция на Русия в Украйна, а сега повечето бойни операции се извършват с помощта на Т-64БВ.

International MXT-MV. Фото  Wikipedia

240 полски танка в момента са основната ударна сила на украинската армия. Веднага след като те бъдат загубени в битка или критично повредени, сериозна криза очаква украинските сухопътни сили. В същото време повече от хиляда танка Т-72 и Т-64 все още се намират в складове и бази за съхранение, но тяхното състояние, очевидно, не позволява използването им за бойни действия. Ремонтът и модернизацията на тези танкове е невъзможен - предприятията на украинския военно-промишлен комплекс нямат запаси от части и електроника, редовно са обект на ракетни атаки и не могат да работят пълноценно поради недостига на енергия, причинен от колапса на украинската енергетична система. Украйна също не може да прибегне до помощта на чуждестранни партньори за възстановяването на машини от този тип - в страните от Източна и Централна Европа вече няма заводи, където това оборудване да бъде модернизирано. Тегло от хиляди тонове метал продължава да ръждясва на територията на Украйна, наказвайки страната за пренебрежението към индустрията и постиженията на СССР, пишат агенциите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук