Германия спира бежанските си програми заради коронавируса. Канцлерът Ангела Меркeл заяви в специално обръщение, че страната е изправена пред най-голямото си предизвикателство след Втората световна война.

Извънредните телевизионни обръщения не са типични за Меркел, така че това показа колко е сериозна ситуацията в Германия.

Тя апелира да бъдат спазвани всички забрани, както и да се преустановят социалните контакти.

„В наши дни само дистанцията е признак на загриженост“, заяви Ангела Меркел.

В Германия има 12 000 заболели и 31 починали. Вирусолозите алармират, че ако разпространението на коронавируса не бъде овладяно, то през следващите три месеца броят на заразените може да достигне 10 милиона.

Много от провинциите въведоха строги мерки. Затворени са детски градини, училища, театри и кина. Работят само хранителните магазини, дрогериите и аптеките.

В хранителните магазини голяма част от стоката вече липсва. В края на деня те са почти празни. Има определен капацитет в магазините и ако те се напълнят, останалите хора изчакват на опашка навън, като се спазва един метър дистанция между всеки чакащ на опашката.

Повдигна се и въпроса за самодисциплината в Германия, защото на фона на плашещата статистика има тийнейджъри, които се събират в парковете.

Голяма част от чужденците, които живеят в Германия решиха да се отправят към родните си места, което доведе до опашки по границата. На германско-полската граница задръстването достигна до 60 км.