Единственото действащо летище в либийската столица обяви снощи, че прекратява всички полети заради боевете около Триполи, които от началото на седмицата взеха близо 40 жертви, предадоха световните медии.

Общо 39 души са убити и стотина са ранени, повечето цивилни, през петте дни на сблъсъци между враждуващи милиции в южните квартали на Триполи, съобщи министерството на здравопазването.

Боевете бяха стихнали за ден след споразумение за прекратяване на огъня, но се възобновиха още същата вечер и продължават спорадично. Според либийските спешни служби, ракети и снаряди са попаднали в редица райони на столицата и околностите й, причинявайки жертви сред цивилното население.

Най-малко три ракети са стигнали близо до летище "Митига", което принуди аерогарата да спре полетите поне за 48 часа от съображения за сигурност. Самолетите се пренасочват към летището на Мисрата, на 200 км източно от Триполи.

Бившето военно летище е разположено в източната част на столицата. То бе отворено за граждански полети след разрушаването на международното летище на Триполи в южната част на града по време на сблъсъците през 2014 г.