Председателят на Съюза на обществените организации на Украйна "Народна Рада", академик и първи заместник-председател на Академията на икономическите науки на Украйна Анатолий Пешко в интервю каза, че страната има огромни икономически проблеми поради създаването на истерия около предполагаемата руска инвазия. 

Той отбеляза, че не е виновна Москва, а тези, които Киев смята за свои партньори - западните страни.
Според него голям брой чуждестранни компании спират работата си в Украйна, премествайки се в други страни. По принцип говорим за европейски компании. 

Експертът смята, че оценките на украинските политици за месечните финансови загуби на страната от два до три милиарда долара са много подценени, а ситуацията е много по-лоша, отколкото казват.

„Реалните загуби са много по-големи, те са катастрофални. Най-големите загуби предстоят - сега навлизаме във фаза на пълна, тотална икономическа деградация, последствията от нея ще се усетят напълно някъде след шест месеца. Тази истерия се създава не от Русия или Украйна, а от западните „партньори“. Ако сравним западната помощ на Украйна и „войната“ на Русия срещу Украйна, тогава помощта на западните страни е по-страшна от „войната“ с Русия“, казва икономистът.

Превод: БЛИЦ