В разгара на украинската криза България подкрепи териториалната цялост на Украйна и осъди "агресивните действия на Руската федерация". Това стана чрез специално изявление тази вечер на Министерството на външните работи, провокирано от решението на Думата за признаване на регионите на Донецк и Луганск. 

Изявлението гласи, че България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води. Подкрепя се европейската перспектива на Украйна.

Страната ни не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим. Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация.

Операция "Тревожен куфар" започна в Украйна! Ето какво се случва ВИДЕО

В изявлението се казва още, че действия по признаване на независимостта на т.нар. „Луганска Народна Република“ и „Донецка Народна Република“ са абсолютно неприемливи и равнозначни на денонсиране на Минските споразумения.

Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив - ще повишат още повече опасността от военна ескалация, завършва декларацията на МВнР.

Изявлението бе анонсирано час по-рано от министъра на външните работи Теодора Генчовска, малко след закритото заседание на парламентарната комисия по външната политика.

Путин след срещата с Шолц: Всички помним НАТО-вските бомбардировки в Белград, а сега...

Пред репортерите тя каза, че към момента съюзниците от НАТО нямат достоверна информация, потвърждаваща руското изтегляне от границите с Украйна. Тя информира още, че 67 българи са се регистрирали на платформата за евентуална евакуация от региона. При нужда двама ще бъдат изведени чрез конвой