"Човечеството може да се гордее с новия американски космически пилотиран кораб Dragon след старта му към Международната космическа станция".

Това каза Илон Мъск, чиято компания SpaceX, конструирала пилотираната капсула. С новия апарат полетяха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, а мисията им връща САЩ в космоса след близо 10 годишна пауза.


"Този кораб е направен от хората и човечеството може да се гордее с това постижение. Безусловно този старт ще намери силен отзвук у всички хора, които носят душа на изследовател. Самият аз съм изпълнен със силни емоции. Нашата задача сега е безопасно да върнем астронавтите на Земята и тези полети да се повторят отново и отново", каза Мъск.

Той изтъкна, че това е първата стъпка на човечеството по пътя към Марс: "Ние ще станем междупланетна цивилизация, но за целта са нужни колосални усилия в областта на иновациите и технологиите".

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Както БЛИЦ писа ракета носител "Falcon 9" с пилотирания кораб Dragon успешно стартира към МКС на 30 май в 22:22 часа българско време. Скачването с МКС се очаква днес в 17:27 часа българско време.