Британският външен министър Борис Джонсън беше обвинен в подвеждане на общественото мнение заради изречена лъжа, свързана с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, предаде „Индипендънт“. Дипломатът заяви, че е получил ясен отговор от лабораторията за химически анализи, че използваното вещество „Новичок“ е от Русия.

От лабораторията отрекоха информацията, че са посочили Русия за виновник по случая.

Специалистите, анализирали веществото, с което бяха отровени Скрипал и неговата дъщеря, стигнаха до извода, че то е от вида бойно вещество „Новичок“. От лабораторията обаче нямат доказателства, че в дъното на всичко стои Москва.

През миналия месец Борис Джонсън каза в интервю за „Дойче Веле“, че е получил ясна информация за руска вина. Той бе попитан как толкова бързо британските служби са стигнали до извода, че руснаците са отровили бившия си агент, който преди години предаде имената на руски агенти на западното разузнаване.

Тогава външният министър заяви, че „от лабораторията е получил категоричен отговор за това“. Оказва се, че това е лъжа. Специалистите от лабораторията са убедени, че е използван „Новичок“, но няма доказателства, че Русия е стои зад атаката.

Ето защо, отбелязва днес "Дойче веле", министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън е уличен в изкривяване на фактите за участието на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ