Съюзник на Израел по време на режима на шаха, Иран, който извърши вчера атака с дронове срещу Израел, премина след Ислямската революция през 1979 г. в лагера на заклетите му врагове, информира БТА.

Две години след създаването на Израел Иран става през 1950 г. втората мюсюлманска страна след Турция, която признава новата държава. По онова време в Иран живее най-голямата еврейска общност в Близкия изток.

Израел има голяма дипломатическа мисия в Иран и внася от тази страна 40 процента от петрола, от който се нуждае, в замяна на оръжия, технологии и селскостопански продукти.

Страховитата иранска политическа полиция САВАК е създадена през 1957 г. с помощта на американското ЦРУ и израелската служба Мосад.

През 1979 г., с установяването на Ислямската република, Иран прекъсва всякакви официални отношения с Израел и спира да го признава за държава. Но се запазват неофициални търговски връзки.

Войната започна: Иран атакува Израел ВИДЕО

През 1980 г. "Ислямски джихад", подстрекаван от Иран, става първата палестинска ислямистка организация, която започва въоръжена борба срещу Израел.

Но по време на войната между Иран и Ирак (1980-1988 г.) Израел доставя ракети на Техеран. Това е разкрито в рамките на аферата с продажбите на американски оръжия на Иран (аферата Иран-контра), целящи да осигурят освобождаването на американски заложници, държани в Ливан.

През 1982 г. Израел нахлува в Ливан, за да спре палестинските атаки. Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, идеологическата армия на Ислямската република, помага за създаването на "Хизбула" - шиитското движение, което се установява в Южен Ливан и води въоръжена борба срещу Израел.

Иран и "Хизбула" са обвинявани от Израел, че са замесени в много атентати срещу израелски или еврейски интереси в чужбина.

През 1998 г. Иран казва, че е изпробвал за пръв път ракета земя-земя "Шахаб-3" с обсег от 1300 км, способна да достигне Израел.

С избирането през 2005 г. на Махмуд Ахмадинеджад напрежението нараства значително. Ултраконсервативният президент многократно предрича изчезването на Израел от картата и нарича Холокоста "мит".

През същата тази година Иран подновява дейностите си по обогатяване на уран в Исфахан (Централен Иран).

През юли 2015 г. Иран сключва с големите световни сили споразумение, поставящо граници на ядрената му програма. "Израел не е обвързан с това споразумение... защото Иран продължава да иска нашето унищожение", предупреждава премиерът Бенямин Нетаняху.

Израел подкрепя решението на САЩ през май 2018 г. да се оттеглят от споразумението.

Иран потвърди атаката: В ход е "Истинско обещание", а САЩ...

От 2013 г., докато Сирия е във война, Израел гледа с лошо око на военната намеса на "Хизбула" и нейния ирански наставник в подкрепа на режима на Башар Асад.

Израел нанася стотици удари в съседната си страна, вземайки под прицел правителствените войски, иранските сили и бойците на "Хизбула".

През ноември 2017 г. Нетаняху заговаря за "тайно" и "плодотворно сътрудничество" с арабски страни в контекста на безпокойството от нарастващото влияние на Иран в Близкия изток.

През септември 2020 г. ОАЕ и Бахрейн, съюзници на Саудитска Арабия, които, също както Израел, са враждебно настроени към Иран, подписват споразумения за нормализиране на отношенията си с Израел.

През следващите месеци Израел обвинява Иран в нападения срещу кораби, докато Иран сочи с пръст Израел за убийства на ирански представители и за саботаж в завода за обогатяване на уран в Натанз (Централен Иран).

Нападенията срещу ирански цели, за които е обвиняван Израел, зачестяват. През ноември 2022 г. е убит полковник, а след това през декември 2023 г. е убит командир на гвардейския корпус.

На 1 април 2024 г. при въздушен удар, за който е обвиняван Израел, е унищожено иранското консулство в Дамаск. Според НПО са убити 16 души, сред които двама генерали от гвардейския корпус. Американският президент уверява израелския си съюзник в "непоклатимата" си подкрепа.

Близо 2 седмици след този удар Иран предприема на 13 април атака с дронове от своята територия срещу Израел, който решава да затвори въздушното си пространство. Малко преди обявяването на това нападение Нетаняху уверява, че страната му е подготвена за "вероятността за директна атака на Иран".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук