Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини е дал поръчение на местните власти в регионите на страната да направят пълен отчет на циганските постройки, за да може да бъдат нелегалните мигранти, съобщава ANSA.

На префеките на районите по места е било наредено в продължение на две седмици да подготвят отчетите за всички лагери на циганите от етносите рома, синти и каминанти. След това ще бъде съставен план за тяхното разселение.

През юни изданието The Local съобщи, че Салвдини има намерение да направи пълно преброяване на циганското население на страната и да състави единен регистър.

С негова помощ трябвало да се установи колко от циганите в Италия са нелегални мигранти и след това те да бъдат депортирани. 

"За съжаление, италианските цигани ще трябва да си ги оставим у дома", заяви тогава Салвини. 

Той е известен със строгата си позиция по въпроса на етническите малцинства. Партията му вече предложи да бъде създаден закон, който да облекчава начина, по който цигани да бъдат лишавани от родителски права, ако децата им не ходят на училище. 

Салвини призова да бъдат разрушени нелегалните цигански постройки и критикува ромската общност в Италия, че "предпочита престъпността пред работата".

В Италия живеят от 130 до 180 хиляди цигани. Едва половината от тях имат италианско гражданство. Много от тях са българи. 

Превод БЛИЦ