Италианското правителство постигна споразумение за амнистия на работниците мигранти без документи, съобщи днес министърът на селското стопанство Тереза Беланова, предаде БТА.

Въпросът разединяваше управляващата коалиция – популисткото движение „Пет звезди“ беше против, а също и опозиционната крайно дясна „Лига“.

Това е победа на достойнството на мъжете и жените и на уважението на хората, които живеят изключително тежко, каза пред държавното радио РАИ Беланова.

Беланова, която е бивш профсъюзен деятел от селскостопанския сектор, бе основен защитник на амнистията, която обхваща работниците във фермите, домашните помощници и може да е от полза за стотици хиляди хора.

Тя каза, че амнистията е нужна, за да се попълни недостигът на работна ръка в селското стопанство заради коронавируса и да бъдат предпазени от експлоатация мигрантите без документи.

Италия разчита на сезонни работници от Румъния, България и други източноевропейски държави за прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци. Те обаче не могат да пристигнат заради ограниченията, въведени срещу разпространението на коронавируса.

Беланова каза, че се е опитала да организира специални коридори за чуждестранни сезонни работници, но установила, че „хората не искат да идват“ в Италия.


Очаква се амнистията да бъде част от дълго отлаган закон за мерки за стимулиране на засегнатата от коронавируса италианска икономиката на стойност 55 милиарда евро (60 милиарда долара).

По-късно днес може да има правителствено заседание, на което законът да бъде одобрен окончателно.