Британската полиция обяви, че има достатъчно доказателства да обвини трети руснак за отравянето с новичок на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г., информира news.bg., позовавайки се на "Франс прес".

Детективи за борба с тероризма уточниха, че прокуратурата е прегледала доказателствата срещу мъж, идентифициран като Сергей Федотов, за да бъде обвинен в заговор за убийство, опит за убийство, причиняване на тежка телесна повреда и притежание и използване на химическо оръжие.

Скрипал и дъщеря му бяха оставени да се борят за живота си след нападението, което обтегна дипломатическите отношения между Великобритания и Русия, които вече бяха изострени от отравянето на Александър Литвиненко с радиоактивния изотоп полоний 210 през 2006 г.

В писмо, прочетено след смъртта му в лондонска болница, бившият агент на КГБ Литвиненко обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад покушението.

Полицейски служител, който разследва случая Скрипал, също се разболя тежко, а местна жена от Солсбъри, която е влязла в контакт с бойното отровно вещество, по-късно почина.

Други двама мъже по-рано бяха идентифицирани като заподозрени в отравянето. Смята се, че и тримата са членове на руското военно разузнаване (ГРУ).

Ръководителят на отдела за специални престъпления и борбата с тероризма в британската прокуратура Ник Прайс каза, че специализирани прокурори са прегледали доказателствата срещу третия заподозрян, известен също като Денис Сергеев.


Денис Сергеев

Те "заключиха, че има достатъчно доказателства, които да предоставят реалистична перспектива за осъждане и че очевидно е в обществен интерес да бъде повдигнато обвинение срещу Сергей Федотов", добави той.

"Няма да се обръщаме към Русия за екстрадицията на Сергей Федотов, тъй като руската конституция не позволява екстрадиция на нейни собствени граждани. Русия даде това ясно да се разбере след искания за екстрадиция в други случаи. Ако тази позиция се промени, тогава ще бъде отправено искане за екстрадиция", отбеляза Ник Прайс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ