Руският президент Владимир Путин е телефонирал тази вечер на американския си колега Доналд Тръмп, за да му благодари за информацията, която е позволила предотвратяването на терористичен атентат в Русия. Телефонният разговор се е състоял по инициатива на руската страна, съобщават местни медии, позовавайки се на Кремъл.
Информация, осигурена от ЦРУ, е дала възможност на руските правоприлагащи органи да предотвратят планирана самоубийствена бомбена атака в Казанската катедрала в Санкт Петербург. 

„Президентът Путин е благодарил на американския си колега за предадената от ЦРУ информация, която е помогнала да се открият и задържат терористите, подготвящи експлозии в Казанската катедрала в Санкт Петербург, както и на други оживени места в града”, отбелязват от пресслужбата на Кремъл.

Получената от ЦРУ информация, е отбелязал президентът, се е оказала достатъчна, за откриването и задържането на терористите.
 
Путин е помолил американския си колега да благодари от негово име на директора на ЦРУ и на оперативните сътрудници на американското разузнаване, получили тази информация. Руският президент е уверил американския лидер, че „при получаване на информация, отнасяща се до терористични заплахи, свързани със САЩ и нейни граждани, руските спецслужби незабавно ще я предадат на американските си колеги по партньорските канали”.

Според информацията, огласена от ФСБ законспирираната клетка на терористите е била ръководена от главатари на ИД от чужбина чрез Telegram. Планът им бил на 16 декември джихадист-камикадзе да се взриви в Казанската катедрала, а други на взривят бомби на оживени места в родния град на Путин Санкт Петербург. 

Превод: БЛИЦ