Африка бавно, но сигурно се разделя на две части. Този процес, както всичко в геологията, е изключително дълъг и вероятно ще отнеме от 5 до 10 милиона години, но в крайна сметка част от Източна Африка все пак ще се отдели от основния континент. 

Предполага се, че този процес ще доведе до появата на нов континент между две земни маси, пише IFLScience.

Колосалното разпадане на континента, причинено от Източноафриканската рифтова система (EARS), е един от най-големите разломи на Земята, простиращ се на хиляди километри и засягащ няколко държави, включително:

  • Етиопия;
  • Кения;
  • Демократична република Конго;
  • Уганда;
  • Руанда;
  • Бурунди;
  • Замбия;
  • Танзания;
  • Малави;
  • Мозамбик.

Още през 2004 г. експерти са изследвали тази рифтова система и са установили, че африканската плоча е разделена на две части: по-малката сомалийска плоча и по-голямата нубийска плоча. Известно е, че те се отдалечават една от друга със скоростта на охлюв - само няколко милиметра на година.

14 години по-късно новината за пукнатината, която разкъсва Африка на две, стана вирусна. Мнозина дори твърдят, че появата на пукнатината е доказателство, че континентът вече се е разделил на две точно пред очите ни. Според учените обаче, дори ако появата на пукнатината наистина е свързана с EARS, тя едва ли може да се използва като доказателство за "големия разлом на Африка".

Учените предполагат, че тази пукнатина всъщност е само локализирано проявление на редовна рифтогенна активност в долината. Имайте предвид, че EARS всъщност е в този процес през последните около 25 милиона години и разривът в Кения е само косвен намек за това, което всъщност се случва на континента.

В същото време проучванията показват, че глобалните процеси в EARS след 5-10 милиона години могат да доведат до факта, че картата на света ще има съвсем различен вид. Предвижда се, че по това време Африка най-накрая ще бъде разделена на две и между двете земни маси ще се появи нов океан: африканският континент ще загуби източното си рамо и огромно море ще отдели Източна Африка от основната суша.

Колкото и страшен да изглежда този процес, заслужава да се отбележи, че повърхността на нашата планета всъщност е постоянно в движение: тя непрекъснато се променя, но толкова бавно, че хората не могат да го забележат.

Всъщност картата на света е само продукт на огромни тектонични плочи, които са във "вечен танц", непрекъснато се свързват една с друга като мозайка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук