Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън е изиграла една от главните роли в държавния преврат, извършен в Либия през 2011 г. Това заяви основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж в интервю за RT.
"Либия бе война на Хилари Клинтън в по-голяма степен, отколкото на друг някой. Отначало (президентът на САЩ) Барак Обама се обявяваше против. Кой бе човекът, който я подкрепяше? Хилари Клинтън, това личи от писмата й", каза Асандж.

По думите му в 1700 от публикуваните 33 000 имейли на Клинтън става дума за северноафриканската страна.

"Там не пише за евтиния петрол в Либия. Тя разглеждаше свалянето на (Муамар) Кадафи и смяната на режима в Либия като аргумент, който ще може да се използва в президентската кампания", изтъкна той.

Асандж спомена за документ от края на 2011 г., "създаден за Хилари Клинтън и съдържащ хронологично описание на дейността на Клинтън, изиграла ключова роля за разрушаването на Либия".

По-рано телевизия "Фокс нюз" съобщи, че администрацията на Обама се е опитвала да прикрие ролята на Клинтън в тайните оръжейни доставки за либийските бунтовници през 2011 г., за да не я компрометира и да не подрони шансовете й в изборите за държавен глава на САЩ на 8 ноември.