Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви в интервю пред PIXSELL, че сред европейските лидери цари "смъртен страх“ да говорят "истината“ за Украйна освен българския държавен глава Румен Радев, който по думите му е заявил, че доставката на оръжие за Украйна води до повече смърт и че е против това.

Миланович излезе с нов своеобразен коментар за ситуацията в Украйна, като предупреди Европа да стои надалеч от конфликта, предаде агенция Фокус.

На въпрос на журналиста: "Защо от всички лидери на европейски държави само вие казвате това, което казвате“, хърватският президент отговори:

"Защото другите смъртно ги е страх. А и не само аз го казвам. Същото каза и президентът на България Румен Радев. Той каза, че това въоръжаване води само до смърт и че е против това. Но сте го проспали...“, заяви той.

Западът е отнел Косово от Сърбия, а Русия се позовава на този прецедент с Крим и полуостровът никога повече няма да бъде украински, каза още Зоран Миланович в пространен коментар, споделен от Хърватската радио и телевизия (HRT).

"Това е поставяне под въпрос на цялата концепция на международното право, в която някой си мисли, че има право. Така ще стане и с Крим - никога повече няма да бъде в Украйна. Признават го и водещите германски генерали", заяви Миланович в отговор на въпрос за ситуацията в Косово.
 
Миланович добави, че се опитва да отвори очите на другите, защото "влизаме във война с ядрена суперсила". 

Той посочи, че Русия няма да допусне загуба във войната, а ако се наложи – ще посегне и към ядрено оръжие. "Има нещо, което Русия вижда като свой собствен интерес и ние влизаме в конфликт с нея. Знаеш ли кой се държи така? Този, който плаща с чужди пари", заяви Миланович.

"Въпросът е доколко изобщо помагаме на Украйна. Това не е помощ, това е мъчение. Трябваше да бъдат принудени да седнат на масата за преговори. Триста хиляди украинци трябва да умрат. Боли ме сърцето да го гледам.

Става въпрос за тези, които ги принуждават на това и го гледат от градове, които не са във война. Те знаят, че са в безопасност, градовете им няма да изгорят. Това е Армагедон, аз не съм вярващ, но съм начетен по въпроса", коментира още държавният глава.

"Това трябва да се прекрати. По принцип съм против изпращането на средства там. Хората там умират и няма план", заяви Миланович.

Той подчерта, че някои в Европейския парламент говорят за "разкъсване на Русия" и че това е лудост. "Ние и сърбите не се мразехме толкова. Тази лудост, ако не можеш да я прекратиш, махни се, защото ще се пренесе и върху теб“, посочи президентът.

По неговите думи залозите са изключително високи и нито една от двете страни не може да отстъпи. 

 "От 2014 до 2022 г. наблюдаваме как някой провокира Русия с намерението да започне тази война. Тя избухна! Измина една година вече, сега ще пращаме и немски танкове, понеже украинските изгоряха. Същата съдба очаква и тези", добави хърватският президент.

"Това не е въпрос на морал, хора, които до вчера са били пацифисти в рокли, сега са готови да разкъсват хората. Решението не е в смяната на правителството в Русия. Германските танкове в Харков ще ги (руснаците) сближат с китайците", посочи той.

"Това не е добре да се прави“, предупреди Миланович. По думите му, става дума за навлизане в "изгорената земя".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук