Китай обяви днес за пръв път общонационална тревога заради сушата, след като 66 реки пресъхнаха в югозападната част на страната. Сушата, в комбинация с големите горещини и горските пожари, представлява сериозна заплаха за реколтата в страната.

По-рано китайските власти обявиха „няколко нови мерки, които да помогнат за намаляване на ефекта от сушата“, включително финансова помощ, създаване на облаци и затваряне на някои производства, които консумират твърде много енергия.

„Вашингтон Поуст“ нарече кризата в Китай „най-лошата суша в историята“, след като заради горещините пресъхнаха части от жизненоважната река Яндзъ. Това повреди посевите и намали запасите от питейна вода в селските райони.

В четвъртък беше издаден „жълт код“ заради екстремната жега в някои райони. Правителството посочва като причина за това климатичните промени в световен мащаб.

66 реки в 34 окръга в Югозападен Китай се пресъхнали заради адската жега. Освен това валежите в Южен Китай са с 60% по-ниски от нормата за сезона.

Според министерството на извънредните ситуации в само високите температури през юли са нанесли преки щети от 400 млн. долара и са засегнали 5,5 млн. души, пише hindustantimes.com.

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук