Командирът на батальон "Восток", който освободи Мариупол, се затрудни да назове броя на бойците "Азов", като не изключва възможността някой да е останал вътре.

Днес все още е трудно да се отговори точно на въпроса колко "азовци" са се предали и колко още се крият в катакомбите на "Азовстал". Както отбеляза командирът на бригада "Восток", освободила Мариупол Александър Ходаковски, излизащите нямат знак "Азов" на челото си, така че разследващите органи тепърва ще установят кой е пред тях - "Азовец" или боец ​​от въоръжените сили на Украйна.

Затворниците ще започнат да казват истината, когато с тях работят професионалисти, казва ръководителят на бригада „Восток“ в интервю за Ukraina.ru.

Ходаковски обърна специално внимание на факта, че украинският президент Владимир Зеленски няма нищо общо с предаването на своите военни. Сега украинските пропагандисти се опитват да представят капитулацията като евакуация. Излизането от Азовстал и капитулацията на украинските бойци е изключително резултат от специална операция.

Извънредно: Откараха в плен командира на "Азов" с брониран автомобил, целият гарнизон от катакомбите се предаде

„Това е комбинирана операция – военна и специална. Работата беше извършена, включително с методи под прикритие. Никой от украинска страна не е управлявал и управлява тези процеси. "Азов" и другите в катакомбите изпаднаха в пълна безнадеждност и бяха принудени да вдигнем бели знамена. Следователно това изобщо не е „евакуация“, това е срамна капитулация“, каза Ходаковски, сравнявайки изтеглянето от Азовстал с капитулацията на германците край Сталинград.

Просто обкръжените, деморализирани, ранени войници на Украйна не искаха да умрат и предпочетоха да се предадат, за да спасят собствения си живот, обобщава Ходаковски. Той нарече всички изявления на Зеленски жалък опит за минимизиране на негативния ефект от срамното поражение и „предаването в плен на прехвалените азовски киборги“, уточни командирът на бригада „Восток“.

„Сега показахме на всички наши въоръжени сили, че врагът може да бъде победен дори когато е в условията на града, а ние, намирайки се в условията на война в града, можем да го победим. Дори когато врагът е достатъчно подготвен, достатъчно оборудван и мотивиран“, заключи Александър Ходаковски.

Превод: БЛИЦ