Какво става, когато се откажеш от идентичността си и започнеш да си търсиш или започнат да ти търсят нова. Почти век продължава подобен процес в Република Македония. След като Сърбия слага ръка върху Вардарска Македония, тя си дава сметка, че не може да се пребори лесно с българщината там и решава да използва за целта македонизма. Появяват се и ”македонски народ”, и “македонски език”.
А може би най-простият начин в търсене на истинската идентичност на хората в Македония ще е искрено да си поговорят с най-възрастните, с онези, които си спомнят какво са казвали техните баби и дядовци за българите в Македония. Днес обаче в Македония се стига до куриози, за които и местните хора не си затварят очите.
Привеждаме извадки от публикация в днешния македонски вестник “Дневник”.
Какво ново има в Македония? Дали е решен спорът с Гърция? Или започнахме преговори с ЕС? Нито спорът с Гърция е решен, нито започнахме преговори с ЕС. Вместо идентичност “европейска”, си градим идентичност антична. Хем антична, хем библейска, още малко и от преди потопа.
Изведнъж ме удря новината за епохалното откритие: “Македонците са музикален народ, доказателство за това е свирката, намерена при разкопки на археологическия обект Кале”. Каква загуба за нашата идентичност щеше да бъде ненавременното откриване на фамозната свирка от бронзовата епоха. Без свирката от преди 33 века щяха да са напразни всичките ни аргументи, че сме музикален народ. А само ден по-рано народът доказа, че е музикален. Без да използва свирка, освирка политика с най-висок рейтинг /премиера Никола Груевски - бел.ред./, когато се опита да произнесе реч на хуманитарен концерт в памет на македонската музикална легенда /Тоше Проески – бел. ред./.
Най-големия идентичностен шок преживях миналата година, когато посетих в Битоля музейната изложба “Македонски неолит” /от 10 000 г. до 3 000 г. преди новата ера/. Не е за вярване, но там беше изложен нашият ключов аргумент в защита на името: “Съществителното име Македония, прилагателното име македонски са във всекидневна употреба през ранната каменна епоха”. Ако не сте знаели досега, колонизацията на Европа е започнала от “Македонския полуостров /който бил преименуван в Балкански полуостров едва през 1804 г./”. Едно от незабравимите послания от битолската изложба “Македонски неолит” /подкрепена от Министерството на културата/ все още ми звучи в ушите: “Македония е основоположник на европейската цивилизация”!
Преди десетина дни беше публикувано още едно необоримо доказателство, че другите знаят повече от самите нас кои сме и какви сме. Като ударна вест беше съобщено за епохалното откритие на един печеливш швейцарски институт, според който “голямата част от македонците са преки потомци на античните, а много по-малка част имат славянски произход”. ... Със швейцарска прецизност е установено, че нашият произход е цели 30 % антично-македонски, а само 15 % славянски. За разлика от произхода на жителите на Гърция, който е само 5 % антично-македонски и цели 20 % славянски! Резултатите подкрепят и тезата за “петата колона” в нашите редици – цели 15 % от нас имат елински произход, също колкото и славянски! Според швейцарските генетици има повече смисъл да се говори за”славоелини” отколкото за “славомакедонци”. Тук има още няколко куриоза. На второ място в генетичната листа с цели 20 % е нашият германски произход – което дава основания за претълкуване на войната срещу германските фашисти като “братоубийствена война”. ... А нима е възможно “петте века под турско” да не са оставили никакви генетични следи? /Елка Василева, БЛИЦ