На специален брифинг след първата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, руският външен министър Сергей Лавров нарече преговорите между лидерите на двете страна конструктивни и подчерта, че те са потвърдили намеренията им за взаимноизгодни договорености.  

"Действително това беше много продължителна и конкретна среща. Моето усещане е, че двамата президенти, водени от националните интереси на своите страни, ще търсят взаимноизгодни договорености, а няма да се опитват да разиграват конфронтационни сценарии и да създават проблеми на равно място”, обясни Лавров, цитиран от световните агенции.

Владимир Путин отхвърли пред Доналд Тръмп твърденията, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г. Това заяви от своя страна американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Той разкри и интересна подробности, че първата дама на САЩ Мелания Тръмп се е опитала да прекъсне срещата между двамата лидери, но не е успяла, защото "те трябваше да обсъдят много важни въпроси". 

Тилърсън посочи още, че Тръмп и Путин имали да си казват толкова много неща, че не искали да прекъсват беседата си в Хамбург. 

Двамата лидери се видяха за първи път днес на живо в германския град, където са на форума на Г-20. 

Още в началото на срещата при закрити врати Тръмп е изразил тревогата на американците за евентуална намеса на Москва.

"Те имаха много енергична и дълга обмяна на мнения по въпроса. Президентът (Тръмп - б.р.) оказа повече от един път натиск върху Путин за руската намеса. Путин отрече да е имало такава намеса, както мисля, че е правил и преди", каза Тилърсън.

Според предварителния план срещата между Тръмп и Путин трябваше да трае 30 минути. Тя обаче продължи 2 часа и 20 минути.

След това Путин по време на срещата си с японския премиер Шинздо Абе обясни защо толкова дълго са се проточили разговорите с Тръмп.

"Натрупаха се много въпроси - там са и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Пак се върнахме към въпросите за борбата с тероризма, киберсигурността", каза той и се извини за забавянето.

Самата среща започна със следния комплимент от страна на Тръмп:
"Г-н Путин, за мен е чест да се срещна с вас."

В отговор руският президент заяви: "Ние сме разговаряли по телефона... Но телефонните разговори никога не са достатъчни, абсолютно. Ако искате да имате положителен резултат от двустранна среща и да бъдете в състояние да разрешите повечето въпроси на международната политика, наистина ще имате нужда от лични срещи. Щастлив съм да се срещна с вас лично, г-н президент. И се надявам, както вие казахте, че нашата среща ще донесе положителен резултат".

Още днес преди обяд Тръмп и Путин се видяха на живо за първи път и се ръкуваха  погледите на председателите на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

Журналисти коментираха, че този път Тръмп е нарушил традицията и не е стиснал с все сила ръката на Путин, нито я е дръпнал силно към себе си. Вместо това той хвана леко руския президент под лакътя и почти незабелязано го потупа по рамото.

Сергей Лавров разказа още на пресконференцията след лидерската среща, че президентите са обсъдили ситуацията на Корейския полуостров и са изразили готовност да обяват на 9 юли по обед примирие в Югозападна Сирия в районите Дераа, Кунейтра и Сувейда.

Новината бе потвърдена и от висш американски представител, пожелал анонимност, предаде АП. Споразумението е признак за по-голямо участие на Вашингтон в опита за разрешаването на кризата в арабската държава отбелязва АП.

Очевидно ще излизат още подробности от срещата между Путин и Тръмп, защото Лавров спомена, че има договореност и за създаването на канал за връзка с цел нормализирането на ситуацията в Украйна. А президентът на САЩ отказа да отговори на неколкократните провиквания на репортери, които го попитаха за руската намеса в президентските избори в Щатите през 2016 г. Но каза на Путин следното така че да го чуят всички: „Гледаме напред за редица положителни неща, случващи се с Русия и САЩ."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ