След началото на пълномащабната инвазия в Украйна Русия продължава ежедневния ракетен терор над цивилното население. Повечето от тях успяват да свалят с помощта на украинската система за противовъздушна отбрана. ПВО обаче не работи в 100% от случаите.

Според представителя на ВВС на Украйна Юрий Игнат, например, руските крилати ракети Х-101 или Калибр достигат скорост до 800 километра в час.

"Виждаме изстрелването, знаем неговия приблизителен маршрут, изчисляваме алгоритъма. Въпреки че може да го промени по маршрута. Всичко зависи от терена, може да лети и по речните корита. Така тази ракета е по-лесна за сваляне поради факта, че има време за подготовка“, каза Игнат в ефира на канал 24.

Според него такива свръхзвукови ракети като "Оникс", Х-22, "Кинжал" са много трудни за сваляне.

"Първо, тук е въпрос на време - от изстрелването до удара минават няколко минути. Второ, скоростта им е повече от 3 хиляди километра в час", отбеляза Игнат.

Според военния експерт Олег Жданов рашистите удрят от няколко посоки и поради факта, че при всяка ракетна атака има 10-15 ракети, системата за ПВО пропуска и не всичко може да бъде свалено.

„Още преди войната в Руската федерация имаше 5-6 хиляди ракети от различен тип. Знаем някои. Според разузнаването са изстреляни повече от хиляда. Днес броят на изстрелванията на територията на Украйна е около две хиляди и непрекъснато разширяват ракетния си парк.

Жданов подчерта, че е необходимо да се договори доставката на противоракетна отбрана за Украйна.

На 27 юни 2022 г. Русия изстреля ракети по град Кременчук в Полтавска област. Тогава вражеските войски използваха ракети Х-22, които са много разрушителни, само бойната глава е 950 килограма.

Известно е, че Кремъл използва самолети Ту-22М3 като бомбоносител или за изстрелване на ракети в Украйна. УНИАН написа какъв самолет е изстрелял ракети Х-22 по Кременчуг и защо е наречен "Канибал".


Превод: БЛИЦ