Външният министър Дейвид Милибанд и заместник-председателят на Лейбъристката партия госпожа Хариет Харман подготвят почвата за избор на нов партиен лидер на мястото на британския премиер Гордън Браун, което автоматично ще доведе до оставката му от премиерския пост, съобщи днес електронното издание на британския вестник “Таймс”, позовавайки се на ексклузивни разкрития.
Мнозина в Лейбъристката партия сега са уверени, че бунтът срещу Гордън Браун е много вероятен и ще се състои в началото на септември. Мнозина от министрите в неговия кабинет обмислят да подадат оставки в началото на есента, като вероятно ще откажат да участват в планирания от Браун ремонт на кабинета, отбелязва “Таймс”. Хора от обкръжението на Харман казват пред вестника, че наблюдавайки по телевизията изборната загуба на лейбъристкия кандидат за депутатското място в източен Глазгоу, министърката за правата на жените и равенството, казала: “Това е моят момент!”. “Мисля, че повечето хора са приели, че всичко свърши и само шепа хора на Даунинг Стрийт се опитват да спрат, това което ще се случи”, казва пред “Таймс” високопоставен източинк от британското правителство.
Приятели на Джеймс Пурнел, министър на труда и пенсионното дело потвърдиха, че той е постигнал съгласие с външния министър Дейвид Милибанд, той да представлява последователите на бившия партиен лидер Тони Блеър на изборите за нов партиен лидер. Високопоставени партийни функционери убеждават здравния министър Алън Джонсън да се съгласи да стане заместник на Дейвид Милибанд /който с евентуалното му избиране начело на Лейбъристите би бил и следващият британски премиер/. Милибанд е смятан за най-добрия избор на Блеъристкото крило в партията, въпреки, че миналата година не успя да оспори лидерския пост на Гордън Браун, пише “Таймс”.

Същевременно съботната реч на заместник-председателката на Лейбъристите Харман пред Форума за национална политика в Уоруик се разглежда като нейно лично домогване до лидерския пост, отбелязва “Таймс”. Другият потенциален кандидат за лидер на управляващата партия във Великобритания е правосъдният министър Джак Стро. Източници от Лейбъристката партия смятат, че Харман има сериозни шансове, ако бъдат проведени избори за лидерския пост на партията. Някои се опасяват, че броят на кандидатите може да достигне 6, но други смятат, че изборите ще се сведат до противоборство между госпожа Харман и външния министър Милибанд. Поведението на премиера Гордън Барун на последния Форум за национална политика, миналия петък, когато той говори надълго за Индия и Китай и за значимостта на новия АйПод, пуснат от компанията “Епъл”, беше окачествено като събитието, което е убедило мнозина, че вече няма връщане назад по въпроса за търсене на нов партиен лидер, отбелязва в. “Таймс”. Най-значимият резултат от Форума, който трябваше да съгласува основните положения на следващия Лейбъристки манифест, беше споразумението със синдикатите за нова среща през следващите 18 месеца, защото синдикалните лидери не мислят, че има какво да обсъждат с Гордън Браун до следващите избори, отбелязва в. “Таймс”. /БЛИЦ