В сряда крал Чарлз III отправи призив към Франция и Обединеното кралство да съживят отношенията си, президентът Еманюел Макрон беше домакин на британския монарх за бляскав банкет във Версайския дворец в първия ден от тридневното му посещение.

Посещението, което беше отложено от март поради бурните протести срещу пенсионната реформа, разтърсили Франция, има за цел да покаже статута на Чарлз като държавник малко повече от година след смъртта на неговата майка и предшественичка кралица Елизабет II.

Но то също така дава шанс и на двете страни да покажат, че почти 120-годишната Entente Cordiale остава жива и здрава, въпреки понякога горчивото напрежение, създадено от излизането на Великобритания от ЕС.

Сред гостите на вечерята бяха светила, вариращи от британската рок легенда Мик Джагър, френският бивш мениджър на футболния отбор Арсенал Арсен Венгер и най-богатият човек в света, магнатът на луксозни стоки Бернар Арно, уточни АФП.

„Задължение на всички нас е да съживим нашето приятелство, за да сме сигурни, че е подходящо за предизвикателството на този 21-ви век“, каза Чарлз в своя тост. Въпреки че не спомена директно Брекзит, Чарлз напомни за „дългата и сложна история“ на двете страни.

„Нашите отношения, разбира се, не винаги са били съвсем ясни“, добави той в реч както на английски, така и на френски, макар и с акцент, но това впечатли домакините му. Но той изложи оптимистична визия за Entente Cordiale, пактът между двете съседки, който беше изкован през 1904 г., наричайки го "устойчив съюз".

 

Макрон от своя страна каза, че „въпреки Брекзит... знам, Ваше величество, че ще продължим да пишем част от бъдещето на нашия континент заедно, за да посрещнем предизвикателствата и да служим на общите каузите“. Той описа посещението на Чарлз като "почит към нашето минало... и гаранция за бъдещето".

Менюто включваше деликатеси като син омар, приготвен като предястие от звездния готвачка Ан-Софи Пик, която каза, че е била вдъхновена от вкусовете на „Краля слънце“ Луи XIV, построил Версай. Други гости на вечерята в бляскавата зала на огледалата бяха английската знаменитост Хю Грант, Шарлот Генсбур и британската актриса Джейн Бъркин.

По-рано Макрон и кралят бяха забелязани да разговарят приятелски, докато Камила и съпругата на Макрон Брижит ги следваха отзад в подобно превозно средство. След разговорите си в Елисейския дворец Чарлз и Макрон изминаха краткото разстояние до резиденцията на британския посланик, спирайки, за да се ръкуват с доброжелатели на луксозната улица Фобург-Сен-Оноре. Известно е, че френският президент, който е имал работа с четирима британски премиери през последното половин десетилетие, има силна лична връзка с Чарлз. Коментатори във Франция развълнувано отбелязаха как Макрон многократно е докосвал рамото на Чарлз, а Бриджит Макрон целува Камила, в нов протокол, немислим при по-дистанцираната и строга Елизабет II.

 

И двамата мъже са известни с любовта си към книгите. Макрон подари на Чарлз книга на френския писател от 20-ти век Ромен Гари и получи специално издание на „Lettres sur les Anglais“ („Писма за англичаните“) на Волтер. Посещението на Чарлз се разглежда като продължение на действията на премиера Риши Сунак за възстановяване на отношенията между двете съседки след турбуленцията покрай Брекзит. Макрон имаше особено неприятни отношения с бившия премиер Борис Джонсън, когото описа като „клоун“, когато изведе Обединеното кралство от Европейския съюз през януари 2020 г. с реториката на британска изключителност.

В четвъртък Чарлз ще направи обръщение пред горната камара на Сената на Франция и ще изнесе реч за околната среда, която отдавна е една от най-ценните му каузи. В последния петък ден той ще се отправи към югозападния град Бордо. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук