Анкара може в най-кратки срокове официално да признае Крим като част от Русия. Това заяви ръководителят на намиращата се на полуострова турска делегация и ръководител на турската Асоциация на евразийските правителства Хасан Дженгиз, съобщава РИА Новости.
„С такива темпове на сближаване между Анкара и Москва, аз смятам, че признаването трябва да се случи в най-кратки срокове. Колкото повече точки на съприкосновение имаме, толкова повече ще се ускори процеса по признаването”, заяви Дженгиз.
 
Ръководителят на турската делегация също смята, че напусналите полуострова кримски татари може безпрепятствено да се върнат в Крим. По думите му, това ще се случи благодарение на това, че животът на руския полуостров влиза в нормалното си русло и върви към подобряване. Дженгиз също се обяви против натиска на непризнаващия Крим Запад.  

Турската делегация анонсира и визитата на Ердоган в Крим. Това се случи по време на посещението на строителството на Съборната джамия в Симферопол. Съответното изявление бе направено от ръководителя на турската делегация, съобщава Life.
 
„От самото начало внимателно следим реализацията на този значим за Крим проект. Турската страна е оказвала и е готова да оказва и занапред всякаква подкрепа, защото дадената джамия може да стане символ на доброто съседство между народите в Крим, както и между народите на двете страни. Вярваме, че този дългоочакван за мюсюлманите ден ще настъпи и на тържественото откриване на джамията ще присъстват двамата президенти Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган”, каза Хасан Дженгиз.  
 
В Крим пристигна на визита турска делегация на деловите и политическите кръгове в състав от 30 души. В състава ѝ влизат депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, ръководителят на турската Асоциация на евразийските правителства Хасан Дженгиз, представителят на президента на Турция Ибрагим Ерилли, заместник-кмета на Анкара Ахмет Тунч.

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор със своя турски колега Реждеп Тайип Ердоган, в хода на който двамата лидери са обсъдили преодоляването на сирийската криза, съобщава РИА Новости.
 
Отбелязва се, че лидерите на двете страни са решили да продължат диалога както по дипломатическа линия, така и по линия на руската и турската служби за отбрана и специални служби.
 
Държавните глави са се договорили да продължат сътрудничеството си в сферата на борбата с тероризма, както и са обсъдили партньорските политически и търговско-икономически контакти.

Превод и редакция: БЛИЦ