Бившият президент на Украйна Виктор Янукович разкритикува Киев за загубата на юрисдикцията върху територията на Крим. При това той отбеляза, че отговорност за радикализирането на настроенията на полуострова и стремежа на жителите ми да се присъединят към Русия носят организаторите на Майдана.
„Крим започна да иска помощ от Русия. Но референдумът за отделянето на Крим от Украйна бе резултат от провокацията на Майдана. Докато Украйна не се върне в правовото поле, докато не се състои истинско разследване, без истината бъдещето няма да може да бъде построено”, каза Янукович на пресконференция в Ростов на Дон.  
 
„Добре ли е, че Крим се е отделил от Украйна? Не, не смятам, че това е лошо”, каза бившият украински президент. Янукович също заяви, че позицията на руския президент Владимир Путин за защита на рускоезичното население на Крим е достойна за уважение.
 
Янукович назова и основната си грешка през 2014 година. „Не намерих сили да подпиша указа за мобилизирането на войските и обявяването на военно положение в Украйна”, каза той.
 
По думите му, това е бил единственият начин да се промени ситуацията.