Главният експерт на САЩ по заразни болести доктор Антъни Фаучи призова Китай да оповести медицинските досиета на служители в лаборатория в Ухан, от които може да бъде получена ценна информация за това дали коронавирусът се е появил в резултат на изтичане от лаборатория. Това пише в. "Файненшъл таймс".

Смъртта на съпругата на вирусолог от Ухан заплете мистерията с произхода на К-19

"Искам да видя медицинските досиета на тримата души, за които има данни, че са се разболели през 2019 г. Наистина ли са се разболели и, ако са се разболели, от какво са се разболели?", пита Фаучи, цитиран от "Файненшъл таймс".

Произходът на коронавируса е тема на разгорещени дискусии, като обект на сериозен интерес от страна на американските разузнавателни служби е информацията, че няколко изследователи в китайска лаборатория по вирусология в град Ухан, където започна коронавирусната пандемия, са преминали през сериозно боледуване през 2019 г., само месец преди да бъдат съобщени първите случаи на заразяване с Covid-19, уточнява dir.bg.

Опасни експерименти се провеждат в лабораторията в Ухан! Помпео разкри какви

Китайските учени и власти обаче последователно отхвърлят хипотезата, че коронавирусът е изпуснат от лаборатория и твърдят, че той може да се е появил първо в други региони на Китай и след това да е достигнал до Ухан. Те не изключват и възможността вирусът да е бил внесен в Китай от чужбина в партиди със замразена храна.

Обрат! Китай посочи лаборатория в САЩ като първоизточник на К-19

"Файненшъл таймс" съобщава, че доктор Фаучи продължава да е на мнение, че вирусът първоначално е бил предаден на хората при контакт с животни, като не изключва възможността служителите в уханската лаборатория да са се заразили с вируса от други хора извън нея.