Излизането на Великобритания от ЕС ще засили бюджетния натиск върху други страни от съюза. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел след среща в Берлин с австрийския си колега Себастиан Курц, предаде ДПА.

Меркел каза, че Германия и Австрия ще работят в тясна координация по този въпрос.


Курц заяви, че според него бюджетните предложения на новата Европейска комисия са прекалено високи.

Понастоящем в ЕС има дискусия за дългосрочната бюджетна рамка за периода 2021-2027 г.

Еврокомисията предлага 1,11 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС да бъде предназначен за финансиране на европрограми - сума, която възлиза на 1,14 трилиона евро. Германия, която е най-големият нетен платец в общия бюджет на ЕС, настоява не за 1,11, а 1 на сто.

Курц също каза, че неговата страна смята за прекомерно предложението на Европейската комисия за бюджет, възлизащ на 1,11 процента от брутния национален продукт..

По думите му въпросът за бюджета е много важен за страни платци, каквито са Австрия и Германия. На пресконференцията австрийският канцлер изрази надежда, че ще има ново предложение от комисията, което да стане основа за единна позиция.

Меркел даде знак, че е склонна на компромис в зависимост от това как се изразходват тези пари. Общата селскостопанска политика на съюза, по която се отпускат големи субсидии на фермери, поглъща голям дял от финансирането. Университети, студенти и изостанали райони също получават значителни средства по европрограми, припомниха агенциите.