Американското военноисторическо списание Military Watch анализира възможностите на руския Су-57 и F-35, като сравни бойните характеристики на самолетите.
 

Изтребителите съществено се отличават един от друг, отбелязва изданието. Разработката на Lockheed Martin е за лек самолет с доста слаба маневреност. Руският Су-57 представлява тежък изтребител, предназначен за завойване на превъзходство във въздуха.
 
При това Су-57 е много по-приспособен за водене на въздушен бой, отколкото неговият американски конкурент, се казва в статията.
 
„Това се отразява на неговата скорост, височина на полета, сензори, ракети, далечина на поражение и маневреност – във всички характеристики, където по-тежкият руски изтребител притежава превъзходство” – се казва в публикацията.
 
Американският Сенат отказа да продаде на Турция изтребители F-35 поради нейните намерения да купи от Русия ЗРК С-400. Тогава Анкара анонсира възможността да купи руски Су-57 вместо американския изтребител.
 
Както пише Military Watch, ако турската страна се „обзаведе” със Су-57, това ще направи нейния флот „значително по-опасен”, отколкото покупката на F-35.
 
Според изданието, преди всичко турските ВВС се нуждаят от подобряване на показателите на ВВС за превъзходство във въздуха, а за целта Су-57 е „идеалният вариант” за Анкара.
 
„Ударните възможности на тежкия изтребител в съчетание с високата способност за оцеляване могат да го направят извънредно ценен за употреба в Близкия Изток” – отбелязва Military Watch.
 
Превод и редакция: БЛИЦ